Lehetetlen a szökés a világ legnagyobb börtönhajójáról

/
/
2468 megtekintés

Ha börtönhajó, akkor csakis jövőben játszódó sci-fi. Elsőre nem is gondolnánk, hogy van ilyen, pedig már a kilencvenes évek eleje óta szolgálatban van, és már szökni is próbáltak róla, nem is egyszer, sikertelenül.

Egyre nagyobb problémát okoz a börtönök túlzsúfoltsága, és az is, hogy az emberek nem ujjongva örvendeznek, ha a szomszédjukba terveznek egy rabkomplexumot. Nem volt ez másként a nyolcvanas évek Amerikájában sem, ezért a szárazföld helyett a vízi élettérben gondolkodtak. Úszó börtönöket kezdtek építeni, amelyek közül az egyik legnagyobb és legismertebb a Vernon C. Bain Center.

floating_prison_01

Az eredeti nevén Vernon C. Bain Maritime Facility 161 millió dollárból épült 1992-ben, fedélzetén 100 cella és a személyzet számára fenntartott 14 hálóterem várja az utazóközönséget. A 800 rab befogadására képes uszály nincs a parthoz rögzítve, ezért állandóan jelen vannak a tengerész legénységek is rabokra felügyelő smasszerek mellett.

floating_prison_02

Attól nem kell félni, hogy a hatalmas konyhában készült finom ételektől bárkire is felszaladnak a kilók, hiszen edzőtermi lehetőségek és még egy kosárlabdapálya is biztosítva van a rabok számára.

floating_prison_03

A börtön egyébként a Guiness rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ legnagyobb börtönhajója.

floating_prison_04

Eddig négyen próbáltak megszökni innen, de mindegyik kudarcba fulladt. A hajó előnye, hogy hiába mássza meg valaki a falakat, vagy játssza ki az őröket, a vízen keresztül még a partra is ki kell evickélnie, ami már felér a lehetetlennel, főleg nyílt vízen.

floating_prison_05

floating_prison_06

floating_prison_07