Bizarr, beteg és fura karácsonyi üdvözlőkártyák

/
/
1273 megtekintés

Karácsonykor még az is szereti egymást, akik máskor egymás anyját szidva hordják el a másikat mindennek. Ma már nem divat képeslappal üdvözölni a rokonságot, az már csak az idősebbik korosztály hóbortja, de ha ők is meglátnák ezeket a viktoriánus korabeli üdvözlőkártyákat, biztos, hogy egyet sem adnának postára.

Amíg ma már az a legnagyobb probléma, hogy melyik telefont vegyük meg a kölyöknek, örülni fog-e a több tízezres sportcipőnek, vagy kellően passzol a személyiségéhez a vásárolt autó színe, akkor még nem küldtünk senkinek olyan képeslapot az ünnepekre, ami a viktoriánus korban volt divat. Bele sem merünk gondolni mekkora lelki trauma volt a karácsonyfa árnyékában ajándékot bontogató kislány számára, amikor megpillantotta a kackiás betűkkel címzett képeslapot, amelyen a krampusz hosszú nyelvét öltögetve viszi a túlvilágra a rossz-kislányokat, vagy az aranyos madarak kivéreztetve fekszenek az utca macskakövén.

A fejlődésnek indult Angliában kezdett elterjedni a karácsony és annak ünneplése, Sir Henry Cole jóvoltából pedig az eleinte ingyen árult képeslap is. A később már pénzért értékesített üdvözlőlap egyre kelendőbb lett, annak ellenére is, hogy mind a kézbesítő, ám főleg a címzett szenvedett lelki traumát a nem éppen szeretetteljes nyomtatott motívumoktól. A rengeteg betegség és elhalálozás miatt a képeslapok többségén megjelenik az elmúlás, amivel sokszor olyan jó barátságban voltak a 19. századi emberek, hogy elhunyt szerettükkel is közös képeket készíttettek. Állatokat sem voltak rest preparálni, sőt ekkor tapasztalták ki a tökéletes tartósítást, művészet lett az emberi szituációkba helyezett állati motívum is. Ennek tükrében, már nem is annyira borzalmasak ezek az oldtimer képeslapok, ami a mostani hópihe szállingózást megörökítő üdvözlőlapok mellett persze, hogy betegek, furák és bizarrok.

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_02

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_03

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_05

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_06

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_07

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_08

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_10

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_11

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_12

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_13

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_14

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_16

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_17

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_18

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_21

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_22

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_23

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_24

weird_and_creepy_victorian_christmas_cards_640_25