Ilyen az oroszországi mély-szegénység, ahol az emberek vadásznak és isznak

/
/
3791 megtekintés

A szentpétervári Liza Zhakova és Dima Zharov fotókon örökítették meg, hogyan élnek az orosz mély-szegénységben tengődő emberek. Tákolt viskóikban, kevéske jövedelmükből az egyetlen örömforrás az alkohol és a vadászat.

Északkelet Moszkva Kosztroma régiójában olyan körülmények között élnek emberek, akiknek tényleg csak a mindennapi betevőre futja. Az erdőkben majdhogynem nomád körülmények között tengődnek, az ételt levadásszák, aprócska jövedelmüket pedig alkohol formájában elpusztítják. Mert inni az is iszik, aki addig tisztességesen, állatokat nevelve és szaporítva próbált jövedelemhez jutni, de mint mondják, részegen nem lehet dolgozni, az ember pedig maximum csak ettől lehet boldog. Közművesítve nincs, vagyis áramra csak az költ, aki nem lát a sötétben, ami hamar eljön, ha lecsúszik pár üveg sör és vodka. Az ételt elő tudják teremteni, de a sok vadászattól egyre jobban fogyatkozóban van a vadállomány, a városban pedig annyira érzik jól magukat, mint paraszt gyerek a járdán. Maximum 4 napig bírják a rozoga falujuktól távol, de aztán mindenki visszatér a megszokott kerékvágásba. Egy tanulmány szerint az Oroszországban élők 25%-a hal meg 55 éves kora előtt alkoholtól vagy a túlzott dohányzástól

Oroszországban egyébként rengetegen élnek mély-szegénységben, számuk több, mint félmillióra tehető, ami annak is köszönhető, hogy az ország gazdagabb régiói főleg a nagyvárosokra koncentrálódnak, ahol sokkal nagyobbak a bérek és a szociális szolgáltatások. Az ilyen, és ehhez hasonló falvakkal senki nem törődik.

fotó: Liza Zhakova és Dima Zharov