6 zseniális idézet minden idők egyik legjobb akciófilmjéből

/
/
78687 megtekintés

Aki az Utolsó cserkészre tippelt, nyert. Tegnap ment az egyik töltelék csatornán, és ha elkapod, biztos, hogy végignézed. Mi is ezt tettük.

Ma már nem készítenek ilyen filmeket. A fősodor plasztik animációi, 13 évesekre belőtt poénjai ígérnek dollármilliárdokat a stúdióknak. Üdítő kivétel talán a Logan, meg a Deadpool, emlékeztető, hogy a világ nem csak a polkorrekt, speciális hópihéknek célzott, senkit sem provokáló habos-babos sztorikra vevő.

Persze azért 1991-ben még másabb volt a világ, egy film főhőse megtehette, hogy végig gyűrött cigaretta füstöl a szájában, és pisztolyt nyom a saját lánya fejéhez. De az Utolsó cserkész nem csak ezért zseniális. Parasztvakító vizuális trükkök, állandóan rángatózó kamerakép nélkül éri el, hogy élmény legyen nézni. Állandóan gomolygó füst, tökéletesen belőtt fények, mesteri aláfestő zene, nyers irónia, tapintható brutalitás.

Amikor Hallenbeck kap egy lengőt, és vastag vércsulát köp a földre szinte érezzük belül a kicsattant sebet nyalogató nyelvünket, no meg az egyre gyülemlő bosszúvágyat.

Vagy amikor Jim’ Dix tenyerét átlövik a végén. Egyszerű, de hirtelen, és húsba maró emlékeztető, hogy az élet igen szar, és bármikor szarabb lehet.

Viszont az is érdekes, hogy a fő páros kegyetlen nagy lúzer. A legfőbb bizonyítékot tönkre tudják tenni egy rossz autómagnóval, és tulajdonképpen állandóan elkapják őket, és amikor épp meg kéne halniuk jön egy váratlan fordulat, lövöldözés, robbanás, és a golyókat ügyesen elkerülve haladnak tovább a cél felé.

Miért 10/10-es mégis? A két karakternek írt szövegek, párbeszédek elhomályosítanak minden blőd fordulatot, az egekig magasztalt magyar szinkron, és a kreatívan fordított poénokról nem is beszélve. Talán ezek maradnak meg leginkább a filmből, ezeket idézzük újra és újra, és ezek segítenek abban, hogy ez a régi klasszikus még sokáig fennmaradjon a kedvenc mozik között.

Nincs elég turhám

“Ez a kettő itt géniusz.”

Épp most ölte meg Chetet, az agyába préselte az orrát.
– Csak tüzet kértem.

Cirkumveniálni

650 dolláros bőrgatya

Nagy lapaj strici kalapban