Nyilvánosságra hozták az 5 leggazdagabb magyar vagyonát. Elképesztő összegek.

/
/
14822 megtekintés

Csütörtökön megjelent a Napi.hu 2017-es gazdaglistája, amiből kiderül, hogyan alakult az ország száz legvagyonosabb emberének anyagi helyzete az elmúlt évben.

Csaknem hatszázmilliárd forinttal gyarapodott a leggazdagabb magyarok összvagyona egy év alatt, így most összesen 3380 milliárdra rúg. Ez a magyar állami költségvetés 2017-es összbevételének egy­ötöde. A rangsor elején több nagymértékű vagyonnövekedés ellenére csak kisebb mozgások történtek, egy szereplőt leszámítva. Mészáros Lőrinc 26 helyet ugrott előre egyetlen év leforgása alatt, ezzel minden bizonnyal Magyarország történetének leggyorsabb gazdagodását produkálta nem kevés állami hátszéllel megtámogatva.

1.Csányi Sándor

A lista első helyén szokás szerint Csányi Sándor található, a Napi.hu tavalyi becsléséhez képest 60 milliárd forinttal nagyobb, mintegy 260 milliárdos vagyonnal.

2. Bige László

Bige László, a nyíregyházi vegyipari milliárdos következik, aki 200 milliárd forintjával elérte a tavalyi első hely szintjét. Bige a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója, gyára európai szinten is jelentős mennyiségű műtrágyát állít elő, a kapacitásokat milliárdos beruházások keretében folyamatosan bővítette az elmúlt évtizedben.

3. Gattyán György

Gattyán György, a tavalyi 6. helyről kapaszkodott fel a dobogóra miután vagyonát közel megduplázta. A jasmin.com tulajdonosának 180 milliárd forintja van a becslés szerint annak ellenére, hogy bele sem számolták magyarországi magánvagyonát, mert azt (megkérdőjelezhető módon) zár alatt tartja a NAV. A felnőtt tartalmakat kínáló Jasmin bevétele tavaly elérte a 30 milliárd forintot, a vállalkozás értékét tekintve messze kimagaslik a Docler Holding többi cége és befektetése közül, jelen számításban önmagában kiadja Gattyán becsült vagyonát.

4. Demján Sándor

A Napi.hu számításai szerint 40 milliárd forinttal tudta gyarapítani vagyonát egy év alatt. A 74 éves Demjánnak óvatos becslés szerint 160 milliárd forintja van, de az élmezőny annyival feljebb kúszott tavalyhoz képest, hogy ez csak a 4. helyhez elég, míg tavaly 120 milliárddal még 3. volt. A vállalkozó birodalma a TriGránit eladása után Gránit Pólus néven fut, zászlóshajója a WestEnd. Demján vagyonának növekedése leginkább az ingatlanárak szárnyalásának köszönhető, de jó befektetésnek bizonyult a filmipar felvirágzásával nagyot kaszáló etyeki Korda Stúdió is.

5. Mészáros Lőrinc

A Mészáros család tényleges vagyonát igen nehéz megbecsülni, mivel számos olyan értékes cég van, amelyben névleg nincsenek benne, de üzlettársakon keresztül befolyást gyakorolhatnak rá. Tavaly Mészáros cégei összesen 225 milliárd forint értékben nyertek konzorciumi társaikkal. együtt közbeszerzéseket.  Az üzletember vagyona egy év alatt 96,2 milliárddal az ötszörösé­re nőtt. Magyarországon még nem volt példa arra, hogy valakinek ilyen mértékben növekedjen a vagyona egy év alatt – mondta a Napi.hu felelős szer­kesztője, Szako­nyi Péter.

Forrás: index.hu