Dávid vérprofin oltotta le a telefonos átverőt, az egész hívást rögzítette

/
/
13312 megtekintés

Webfejlesztőnket akarták átvágni a palánkon szerda reggel, szerencsére Dávid nem az a gyerek, akit csak úgy meg lehet vezetni, zseniális módon küldte el a fenébe a pofátlan parasztot.

Vírusként terjed ez a fajta átverés az országban. Ismeretlen számokat hívnak fel a csalók, valamelyik mobilszolgáltató nevében, és azt kamuzzák, hogy 250 000 forintot nyertek. A nyeremény átvételéhez elég elfáradni a legközelebbi automatához, és máris felvehetik az összeget.

Persze ez ordas nagy kamu, nincs semmilyen nyeremény, a vonal másik végén csücsülő IQ-harcos csak a pénzünket akarja kicsalni. Fejlesztőnket, Dávidot is felhívták nemrég, ő pedig olyan ember, hogy rögzíti a telefonhívásokat, így horogra akadt ez a pancser, de nem akárhogy.

Osszátok, hogy minél több emberhez eljusson, senkit ne tudjanak átverni ezek az aljas, piti bűnözők.

Itt van néhány okos tipp, ha netán téged is felhívnak

A csalások egyik leggyakoribb eszköze, hogy valaki egy hivatalos szerv, szolgáltató, vagy bank ügyintézőjének adja ki magát, és ezzel a módszerrel próbál fontos adatokat kicsikarni belőled. A csaló telefonon hív, határozott fellépéssel, pontos titulus megnevezésével igyekszik még hitelesebbnek tűnni, majd a bizalmat elnyerni, és ha ez megvan, akkor jöhet az adatok trükkös elkérése.

Ez sok esetben valamilyen nyeremény beígérésével történik, aminek az a feltétele, hogy egy adott telefonszámhoz tartozó egyenleget bizonyos összeggel kell feltölteni. E módszer esetében a károsult nem ad ki fontos adatot, mindössze egy nagyobb összeg reményében fizet – valahova, valakinek. És akkor most jönnek a dörgedelmek: soha, semmilyen körülmény között ne higgy ennek a trükknek, nem létezik olyan nyereményjáték, ahol így juthatsz hozzá a pénzedhez!

A másik módszer szintén az emberi hiszékenységre és jóindulatra alapoz, pontosan ezért ennyire dühítő, hogy ilyen létezik. Ebben az esetben a bankkártya adatok kicsalása a cél, az eszközök pedig változatosak. Ez lehet szintén beígért nyeremény, utazás, lakás, autó, bármi, ami komolyabb értéket képvisel.

Már akkor tessék gyanakodni, ha valaki telefonon, chaten, bármilyen felületen a bankkártya számodat kéri, akkor meg főleg, amikor a háromjegyű biztonsági kóddal teszik ugyanezt. Minden esetben győződj meg róla, hogy egy bank, vagy egyéb pénzintézet hivatalos felületén jársz-e, és minden ellenkező esetben állj le a dologgal, mert rosszul fogsz járni. A csalók ugyanis az adatok birtokában vásárlásokat hajtanak végre, mobilos egyenleget töltenek fel, amit aztán levásárolnak, letelefonálnak, vagy egyéb helyekre töltik át.

– A bankkártyádhoz tartozó számokat, kódokat ne tartsd a plasztik közelében.
– Ne legyen ugyanaz a jelszavad mindenhol, használj rendszeresen sp3c1@lis karaktereket.
– Ne add meg a személyes, érzékeny adataidat anélkül, hogy meggyőződtél volna arról, ki és milyen célból kéri.
– Ne hidd el, hogy akkor nyertél (főleg, ha nem is játszottál sehol), ha további összeget kell feltöltened valahova.
– És egyáltalán: normál esetben senki nem kér tőled ilyet, ezért ha ez történik, az tuti csalás.

Ha szeretnéd tudni, hogy mihez van joga egy banknak, vagy egyéb szolgáltatónak, egész nyugodtan keresd fel az ügyfélszolgálatukat, készséggel segíteni fognak. Figyelj oda, légy óvatos, az ördög nem alszik!