Az 1 millió emberre kalibrált kínai Dubaj a maga 30 ezer lakosával csak egy impozáns szellemváros

/
/
11484 megtekintés

Kínai Dubajként indult, kihalt szellemváros lett a világszínvonalú metropoliszból.

2003-ban a Sárga-folyó mentén található Ordos városának vezetése úgy határozott, hogy a központtól 15-20 km-re egy 1 millió ember befogadására alkalmas városrészt építenek, amit az évtizedek alatt, szépen lassan majd 25 millió fősre hizlalnak. 161 millió dollárból el is készült a Kangbashi nevezetű városrész, ami a modern infrastruktúrája ellenére nem lett kelendő a vidéken élő embereknek. Az 1 millió helyett mindössze 30 ezren élnek a kihalt szellemvárosban.

Az építkezéseket főleg azért is preferálták, mert Kangbashi környéke kirívóan gazdag szénben és földgázban, a térségben pedig éppen emiatt az egy főre jutó GDP is kiugró. Ezek miatt sokat nem is hezitáltak a hatalmas méretú beruházáson, amit pár év alatt meg is valósítottak. Az óriási város azonban nem olyan léptékben kezdett el benépesülni, ahogyan azt tervezték, a kihalt lakóhelyek pedig nem is kezdték el vonzani a még vidéken élőket. Szép lassan ugyan vándorolnak a lakosok, de az egy főre jutó lakosság száma még a Szaharában is több, mint Kangbashiban.

Az ott élő, főleg hivatalnokok optimistán tekintenek a jövőre, az ingatlanok tulajdonosai is, ám azt az egy dolgot nem vették számításba, hogy az időjárás szép lassan felemészti majd a lakatlan városrészeket, ahol ismeretlen a dugó, a tömeg és a mindennapos sorbanállás. A 30 ezer ember helyett már 100 ezerre becsülik az ott élők számát, de sokak szerint ez is egy jó marketingfogás és ferdítés a városvezetés részéről, hogy az óriási beruházás kudarcát szőnyeg alá söpörhessék.