Az idilli végeredmény, és ami mögötte van, ez a plasztikai sebészet sötét oldala

/
/
9093 megtekintés

Ha plasztika, akkor csak a végeredmény ami a fontos, de senki nem beszél az oda vezető szörnyű útról.

Lauren Greenfield fotós már 20 éve a szépségipar egyik legfelkapottabb, és egyik legismeretlenebb oldalát próbálja meg fényképekkel megörökíteni, és készülő könyvéhez temérdek anyagot gyűjteni. Ha plasztika és botox, lényegében mindenki a végeredményt nézi, azonban ha az odavezető utat is bejárná, nem biztos, hogy újra próbálná. Lauren maga is belebetegedett az első élményébe, amikor picit kinézett a kamera mögül, és az oly szimbolikus arcvonásokat szétkaszabolt és mondhatni rohadt állapotában látta. Mert nem csak annyiból áll egy szépészeti beavatkozás, hogy bekrémezzük a ráncokat. Közel sem ennyire idilli, sokkal inkább gyomorforgató.

Felmérések bizonyítják, hogy a kilencvenes évek óta drasztikusan megnőtt azoknak a száma, akik a gyors beavatkozásoktól várják a felfrissülést. Ahelyett, hogy természetes úton próbálnák elejét venni bármilyen problémának, azonnal kés alá feküdnek.. Amikor Lauren maga is egy bőrgyógyászhoz látogatott, hogy a szakmáról, tapasztalatokról tájékozódjon, az orvos szinte azonnal felajánlott egy botox kúrát, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Mondhatni értékrend lett a művi megszépülés.

Marilyn 63 éves volt, amikor egy különleges eljárással szinte lerohasztották az arcát. Egyre többször nézegette magát előtte a tükörben, és az arcán megjelenő ráncokat olyan mélynek ítélte, amiben egy ikerkerekes traktor is elakadna. Akkor még nem tudta mit jelent a kémiai hámlasztás kifejezés, ma már viszont nem biztos, hogy bevállalná a gusztustalan és fájdalmas beavatkozást.

A kémiai hámlasztás során különböző erősségű savakkal olyan szinten roncsolják a bőr felső rétegét, ami annak megújulásához, regenerálódásához vezet. A már gyors gyógyulással friss és kisimult arcbőr kreálható, amivel sokkal feszesebb, rugalmasabb és bőrhibáktól mentes fizimiska kreálható.

Az eljárás során olyan lett az arca, ami mintha megégett volna. A kötszereket napokon át viselte, fényre nem mehetett, a szemeit pedig az ujjaival nyitotta szét, ha látni akarta merre is vannak a berendezések a szobában.

Egy hét alatt annyira begyógyult az arca, hogy már simán nekifeküdhetett egy sminkes. Azonban visszanézve azt az egy hetet, nem biztos, hogy újra vállalná a beavatkozást.

Lindsey mindössze 18 éves volt, amikor lefaragtak az orrából, amire már 12 éves kora óta vágyott. A barátai nem bringát vagy görkorit kaptak születésnapra, hanem mellplasztikát, zsírleszívást, különféle sebészeti beavatkozást. Az, hogy tíz közeli barátjából minimum hatnak volt valamilyen plasztikai műtéte, jól jelzi, hogy már nem a hagyományos, testedzéssel elért átalakulás a jellemző. A kockahas már nem a konyhában, hanem a műtőasztalon is elkészül.

Sydelle 53 éves volt, amikor 1998-ban úgy határozott, kicsit le kell csípni az arcából és a nyakából, mert egyre jobban nem azt tapasztalta az utcán, amit korábban megszokott. Azoknál a nőknél, akik adnak az őket megbámuló tekintetek véleményére, önértékelési zavart okozhat, ha az addig megforduló, és elismerően bólintó fejek megszűnnek, vagy drasztikusan lecsökkennek. Sydelle 20 éves volt, amikor mindenki azt kérdezte tőle, mikor vág bele a modellszakmába. Az öregedéssel azonban egyre jobban kezdte elveszíteni azokat a kiváltságokat, amikkel egy fiatal rendelkezik. Nem kapod a legjobb asztalt egy étteremben, esetleg a rendőr sem néz el egy gyorshajtást.

Sydelle a beavatkozás után
A felépülés folyamata
Varratszedés

A 42 éves páciensen hasplasztikát és szemhéj korrekciót végeznek.

Nem csak a szike, de a lézeres kezelés is hatékony módszere a bőr fiatalságának megőrzésére. A folyamat lényege, hogy lézersugárral nem meghámozzák a teljes bőrfelszínt, hanem mikroszkopikus méretű sebeket ejtenek a bőrön, amelyek gyorsan hámosodnak, és a lézer hőhatására összehúzzák a bőr alatti kötőszöveteket. A kezelés után megduzzad az arcbőr, és nagyjából egy hét múlva hámlik le a sérült bőrréteg. A változás hetek múlva kezd látszani, de ha makacs átalakulást óhajtunk, minimum három kezelés szükséges, amelyek havonta követik egymást. A gyógyulás során előírt bőrápolás szükséges és fénymentes környezet, de így készülődés nélkül tudunk elmenni egy menő halloween-i partira.

Cathy 31 éves volt, amikor elvált nőként már halaszthatatlannak érezte a műtéti beavatkozást. Szülés után már alapból terítéken volt egy hasplasztika, az idő múlásával azonban egyre több átszabni való terület állt a kívánságlistáján, ami évről évre csak nőtt.

A kétszeres anyuka azonban iskolai buszvezetőként nem tehette meg azt, hogy egyszer szabat át mindent magán, így spórolni kezdett, majd az egészségügyi turizmust kihasználva Brazíliába utazott. Közel 4 millió forinttal terhelte meg a hitelkártyáját, de az álmai teljesültek. Ami létezik, azt mindent átszabatott, korrigáltak az orrán, has-, mell-, fenékplasztikán esett át, és a szülés utáni terhességi csíkokat is eltüntették.

Azért volt szükséges Brazíliába utaznia, mert az Egyesült Államokban nem csak drága egy-egy szépészeti beavatkozás, de a sebészek sem hajlandóak több kezelést végrehajtani szoros egymásutánban.

Az Egyesült Államok orvosai persze ellenzik az ilyesfajta kókányolást, mert mint mondják, nem véletlenül drágább náluk egy ilyen műtét. Ha valamit elrontanak a brazil orvosok, a páciens egy szállodai szobában ébred, ahol a szervírozós kocsival és a reggeli rántottával érkező pincér nem biztos, hogy ellátja a szike által ejtett sebeket és hematómákat.

Négy évvel a műtét után
Nem mindig volt altatásban, így bármikor kinyithatta szemét műtét közben

forrás: www.thecut.com