Így rajzol egy bedrogozott grafikus, kilenc próbálkozása volt, míg be nem ütött a cucc

/
/
12067 megtekintés

Egy grafikuson is kipróbálták, mennyire tud rajzolni, ha bedrogozza magát.

Az ember már régóta kísérletezik különféle drogokkal, ami a háborúk idején főleg a katonák teljesítményének növelése érdekében volt létfontosságú. Különféle szereket, főleg LSD-t próbáltak ki élő alanyokon, és az adagok növelésével figyelték a viselkedés megváltozását.

Az egyik ilyen kísérletet Oscar Janiger vezette, aki egy kaliforniai egyetemen dolgozott pszichiáterként. Egy grafikust LSD-vel tömött tele, majd megkérte, hogy a szer hatása alatt folyamatosan rajzoljon. Eleinte jól ment a dolog, aztán ahogy beütött a cucc, egyre jobban előjönnek a hallucinációk miatti torzulások, majd a lassú lecsendesedés.

Az első rajz még akkor készült, amikor a grafikus megkapta az 50 ug LSD-t. A képen a doki profilja látható, aki még nem érzékelte a páciensen a drog hatását.

Egy óra elteltével újabb adag LSD-t kapott a tesztalany, aki 20 perccel a második löket után ismét rajzolt egyet, de már sokkal euforikusabb hangulatban, ahol már a ceruza sokkal tovább ment volna a mester kézmozgásától.

 

Két és fél órával az első adag után készült a harmadik rajz, ahol már kezelhető volt az LSD hatása. A grafikus szerint a doki körvonalai a normálistól már sokkal élénkebb színekkel térnek el, amit csak át kell rajzolnia.

 

2 perccel az előző rajz után láthatóan jobban beütött a cucc, mert az alany ugyan látta a doktor körvonalait, csak a kezei nem úgy engedelmeskedtek, ahogy szerette volna.

 

Három perccel az előző rajz után újra próbálkozott, de ezúttal egyetlen nekifutással szerette volna az egészet papírra vetni. Egy folyamatos vonallal rajzolt, de valami annyira megragadta a figyelmét a padlón, hogy azt hangos nevetéssel és folyamatos figyelemmel konstatálta.