Laikusként kóstolunk bele a Föld 12 érdekességébe, hátha te sem tudtad még ezeket

/
/
21537 megtekintés

12 érdekesség a számtalanból. A Földön élünk, mégsem tudunk vagy értünk még sok mindent.

Tudósok már nagyon sok dologra magyarázatot adtak, laikusként azonban mindig felmerül pár kérdés két sör mellett. Remek kocsmatémák ezek italozás mellé, hogy legyen oka összeverekedni, és netalántán még új információkhoz is jutni.

Az iskolában is tanítják a Föld szerkezetét, elmondja a lurkóknak a tanár, hogy a földmag és a köpeny milyen mélységben találhatóak meg, mekkora a hőmérsékletük, de ha bekérdeznek, bizony jogosnak érezhetjük a kíváncsiskodást. Az ötvenes években indult a terv, hogy megpróbálnak jó mélyre lefúrni, elérni a földköpenyt, de az eddig legmélyebb fúrás is csak 12,3 km, ami eléggé messze van a több ezer kilométeres mélységektől. Persze a technológiát és a tudományt nem lehet semmibe venni, de a felvetés és a kérdés bizony jogos.

A Föld mágneses pólusai 250 ezer évenként helyet cserélnek, azonban a legutóbbi ilyen esemény 800 ezer éve volt. Várható a változás, ami hatalmas káoszt okozhat, de azon kívül, hogy a magban lévő fémekhez köthető a változás, épkézláb magyarázattal még nem létezik a megcserélődésre.

Egy elmélet szerint a Földünk valamikor ütközött egy bolygóval, és az ütközés által keletkezett törmelékekből nem csak egy, hanem két Hold keletkezett. Több millió évig külön pályán is mozogtak, mígnem összeütköztek, aminek hatására a két Hold eggyé vált. Talán ez lehet a magyarázat, hogy a Hold egyik oldala viszonylag sík, míg a másik erősen kráterezett és néhol 3 km magasságú hegyvonulatokkal is tarkított?

Nem csak a Földön, de a Holdon is vannak földrengések, amelyeknek okai egyelőre nem tisztázottak. Elméletek születtek már a jelenségre, de csak találgatnak a tudósok. Vajon az árapály jelenségek, a hőmérséklet változások, a gázok és folyadékok hiánya a talajrétegekből, vagy a meteoritok és egy egyéb űrszemét ütközése okozza a rengést?

Tudjuk, hogy a Föld forog a tengelye körül 1600 km/h-val, és a Nap körül is több, mint 100.000 km/h-val, mi mégsem esünk el. Persze mindez a nehézségi erő és a gravitáció miatt van, de akkor is. Laikusként elég nehéz ezt felfogni, hogy mi miért nem érezzük mégis.

Sokaknak 24 óra sem elég ahhoz, hogy teendőiket elvégezzék, de ha a 24 helyett már 25 lesz, talán több idejük lesz mindenre. A Föld forgása ugyanis folyamatosan lassul, ami nem azt jelenti, hogy reggelre már meg is áll, de vajon mi történik, ha egyszer csak megtörténik?