Laikusként kóstolunk bele a Föld 12 érdekességébe, hátha te sem tudtad még ezeket

/
/
21527 megtekintés

12 érdekesség a számtalanból. A Földön élünk, mégsem tudunk vagy értünk még sok mindent.

Földünk felszíne nem egyenletes, vannak magasabb és alacsonyabb részei is, ahol más-más a gravitáció erőssége. A Föld legkisebb gravitációja a Hudson-öbölben van, a gravitáció változása pedig hozzájárul a gleccserek olvadásához, amiről tudjuk, hogy milyen következményeket okoz.

A Föld különböző pontjain mért hőmérsékleti értékek sem kismiskák. A Föld legmelegebb pontja Líbiában van, a leghidegebb pedig az Antarktiszon. Mértek már ott 93 fokot is mínuszban, amit a térségben megülő levegő okoz, miközben a föld kisugározza a hőt a világűrbe.

1978-ban még gyönyörű kék bolygót láthattak azok, akik kellő távolságból szemlélték a bolygót, ami űrhajósok szerint ez az évek során jelentősen megváltozott. A sok űrszeméttől és hulladéktól mára úgy beszürkült, mint egy sokat hordott fehér zokni.

Ha a Föld összetételét szemléljük, valami ilyesmi értékeket kapnánk. 32 százalékban vasat tartalmaz, ami főleg a magban található, míg a legnagyobb mennyiségben megtalálható oxigén a kéregben.

A Föld korai kinézete olyan lila volt, mint amilyen zöld manapság. A klorofill a növények fő fotoszintetikus pigmentje, a Napból érkező főleg kék és vörös hullámhosszú fényt nyeli el és a zöldet veri vissza, így ezen visszavert napfény az, mely zöldes színt kölcsönöz a leveleknek. A korai Földön azonban olyan mikróbák éltek, amelyek a retinált alkalmazták a Nap energiájának felhasználásához, elnyelték a zöld fényt, és a lilát verték vissza, így a Föld egyedi lila színbe borult.

A kutatók szerint a Föld mélyében, 400-670 kilométerrel a talajszint alatt olyan mennyiségű víz rejtőzik, mint amennyi az óceánokban hullámzik. Gyémántban találták azt az ásványt, amiben vizet is, de a ringwoodit létét eddig csak találgatták a tudósok. A kőzetet eddig csak meteoritokban találták meg, a földkéreg kőzeteiben soha. A felfedezés arra enged következtetni, hogy a jelenlegi óceánok és tengerek vize egykor a föld alatt volt megtalálható.