Bambuszlétrán, akár száz méterre is felmásznak a bódító mézért, amit a világ legnagyobb méhei őriznek

/
/
5742 megtekintés

Embert próbáló feladat a Himalájában mézhez jutni, hiszen a meredek sziklafalon tanyázó nyalánkságot a világ legnagyobb méhei őrzik.

Aki Nepálban a megélhetésért küzd, az többek között a himalájai óriásméhek fészkeire vadászik, amiből a kinyert méz olykor bizony elég jó pénzt kóstál a feketepiacon. Az egyetlen bökkenő, hogy a mézért akár száz métert is kell mászni olyan bambuszlétrán, amire egy európai munkafelügyelet irgalmatlan bírságot szabna ki. Ha még ez nem tántorítana el mindenki, akkor a bátor jelentkezőnek számolnia kell azzal a minimum 20-30 méhcsípéssel is, ami a zsákmányszerzés közben érheti a fejét, nyakát, karjait és teste egyéb kényes részeit.

A himalájai méhek többféle mézet termelnek, attól függően, hogy milyen magasságban tanyáznak, és ott milyen növény található, illetve az adott időszakban egyáltalán melyik növény virágzik. Főleg tavasszal virágoznak a rododendronok, amelyek a kannabisz által termelt vegyületeket is tartalmaznak. Az ezekből készült méz pszichotróp hatású lesz, és ez a kábító, vagyis inkább hallucinogén hatású, úgynevezett bolondméz 30-40 dollárt is kóstál a feketepiacon. Hogy egy kicsit képben legyünk, a hagyományos nepáli méz áránál ez hatszor több.

A bátor nepáli mézvadászok legtöbbje mindenféle védőfelszerelést nélkülözve mászik fel a bambuszlétrán majdhogynem a felhők közé, majd a szikláról levágott méh fészket vödörben engedi le a földre. Miközben kapaszkodik a vállait és kezét is véresre dörzsölő segédkötélbe, a dühödt méhek ott szúrják meg, ahol csak érik.

A művelet nem egyedül zajlik, hiszen nem mindenki mászik fel ilyen magasságba. A segítők a talajon várják a zsákmányt, és szállítják a helyszínre az akár 60 kilós felszereléseket olyan bambusz hidakon, amit egy kiadós eső azonnal elmos.

Az eladott mézből kapott pénzen olyan élelmiszereket vásárolnak a bátor vadászok, amelyeket nem tudnak maguknak előállítani. Sót, étolajat, és egyéb alapvető árucikkeket vesznek. A veszélyes hivatás nem mindenkinek való, és nem is lehet sokáig űzni, hiszen itt egyetlen hiba is az életükbe kerül.

forrás: nationalgeographic.com