Hét hónap alatt feléltük a Föld egy évre elegendő erőforrásait

/
/
5366 megtekintés

Kimondhatjuk, hogy az emberek többsége úgy él mint ha nem lenne holnap, és őrült tempóban száguldunk a szakadék felé, ahonnan már nem lesz visszaút.

A WWF Magyarország közleménye szerint szerdától a jövőnket használjuk el. Ez mit is jelent valójában? Azt, hogy az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Tavaly ez a nap augusztus 8-án jött el, 1997-ben szeptember végére esett, 1970-ben még egészen december 23-áig sikerült húzni, ami azt jelenti, hogy akkor még szinte optimális volt a természeti erőforrások felhasználásának mértéke.

A Global Footprint Network adatai szerint az emberiség által elhasznált természeti erőforrások és a károsanyag-kibocsátás szerdán lépi át azt a mennyiséget, amelyet a Föld egy éven belül még újra tud termelni, illetve el tud nyelni. Ezt követően az emberiség fogyasztása már az ökoszisztéma rovására megy.  A természetvédők arra figyelmeztetnek, hogy jelenleg több szén-dioxidot bocsát ki az emberiség a légkörbe, mint amennyit az óceánok és az erdők képesek elnyelni, valamint nagyobb mértékben halászik és irtja ki az erdőket, mint ahogyan azok újra tudnak termelődni. Az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartásához annyi erőforrásra lenne szükség egy év alatt, amennyit 1,7 Föld tudna biztosítani.

Ahogy a lista is mutatja az élen Ausztrália van mögötte nem sokkal lemaradva az USA és Észak Korea. Azonban mi magyarok sem lehetünk büszkék magunkra. A magyar lakosság is jóval túllépi az ideális mértéket, 1,9 Földet fogyasztana az emberiség, ha a magyarokhoz hasonlóan élne.