Egy elfeledett négykerekű, ami az idő- és űrutazás jegyében született

/
/
2033 megtekintés

Az ötvenes években született koncepció autó külseje magán hordozza a tervező jövőképét, az idő- és űrutazás lehetőségeit.

Astra-Gnome, már a neve is egy fura csodabogárra asszociál, akinek tervezője a 2000-es évek masináit képzelte el a járgány vonalainak megálmodásakor. Richard Arbib-et az American Motors bízta meg, hogy álmodjon és valósítson meg egy olyan autót, ami textúráiban, formájában és színeiben is legyen formabontó, egyben funkcionális is a maga futurisztikus kinézetével párosítva.

Az alig egy tonnát sem elérő, főleg aluminiumból álló karosszériáról külön élmény lehet leszerelni a kerekeket, hiszen azok úgy vannak az autó alá süllyesztve, hogy egy lebegő űrhajó látszatát kelti. Az autó úgy épült meg kabriónak, hogy a vezetőt egy buborék veszi körül, ami véd a szélzajtól, de közben az akrilüveg a szabadság érzetét is visszaadja sofőrje számára.

A majdnem két méter széles autó nem csak az akkori idők legfejlettebb technikája szerint készült, hanem a belső tereket abszolút kihasználva annyi poggyásszal tömhető ki, ami egy focicsapatra is bőven elég lenne. Arányait tekintve csak félig nevezhető autónak, hiszen a jövőt szimbolizáló külső nem a megszokott kocka trendet követi, de épp ezért vált vonzóvá az autó iránt érdeklődők számára.

Nem is volt célja, hogy tömeggyártásban készüljön, épp ezért évtizedekkel később feledésbe is merült, hogy aztán egy múzeum kiállítási tárgyaként emlékeztesse a kíváncsiskodókat a régmúltra, az ott megálmodott jövőképre.