Két dizájner olyan térképeket gyártott, amelyek a természet szeretetére próbálnak nevelni

/
/
1201 megtekintés

A különleges térképek lényege, hogy mindegyik állatokról van elnevezve, arra is hasonlítanak és rendkívül részletesek.

A DAU-DAW kezdeményezés mögöt tkét fickó áll a dániai Aarhus városából, akik közül Jeppe Knudsen Ringsted (DAU) a kreatív grafikus, Nicolai Søndergaard (DAW) pedig az üzleti részében ténykedő reklámszakember. Posztereket és térképeket gyártanak, ami megpróbálja közelebb hozni az embereket a természethez, az állatokhoz és a környezettudatos életmódhoz.

Jeppe Knudsen Ringstead már gyerekkorában imádta a természetet, és a miniatűr tárgyakat, főleg a modellezést. Munkáiban nem csoda hát, ha visszaköszönnek ezek a gyerekként is imádott dolgok. Térképei annyira részletesek, amiket megismertünk az iskolai atlaszban, de egészen más miatt különlegesek. Mindegyik térkép egy-egy állat típust ábrázol tökéletesen kidolgozva, hegyekkel, alföldekkel, folyókkal, tavakkal és óceánnal.

Ha az ember közelebbről vizslatja meg bármelyiket is, akkor földrajzi elnevezéseket is talál, amik az adott jószág rendszertani besorolásából, általában az adott család egyéb fajait tünteti fel, legyen az még élő, vagy már réges-rég kihalt. Persze van benne fikció is, kitalált helyek, de azok is kapcsolódnak valamilyen szinten a megformázott állatokhoz.

Ha csak egy példával kell élni, Elephantidea, vagyis Elefántföld földrajzi objektumai az elefántfélék családjába tartozó fajokról vannak elnevezve: Indiai elefánt, Őselefánt vagy a Mammut, stb.

A felfedezők emlékére is készült egy térkép.