Motivációként halállal fenyeget az applikáció, ha nem sportolsz minden nap

/
/
779 megtekintés

A sörhas már nem elég motiváció, ezért ha nem edzel rendszeresen, az applikáció elvesz egy életet.

Ha az embert nem kellően motiválja a kockahas, vagy egy jobb fizikum, akkor jobb esetben lusta dög marad, aki maximum annyit mozog, hogy eldöcög a hűtőig. Ha viszont a tunyaságával elvesz egy életet, már sokkal jobban fog figyelni magára és a másikra.

Jen-Hsien Chiu tervezett egy üvegbúrát, amibe egy növénykét ültetett, aminek léte attól függ, hogy gazdája mennyire tartja karban a testét, vagyis naponta mennyit mozog. A Phabit elnevezésű találmány kiegészül egy telefonra telepített applikációval, ami összeköttetésben áll a gazdi közösségi profiljaival, miközben a napi aktivitását is figyelemmel követi.

Az applikációba szinte minden adatot fel kell vinni, kezdve az alvás mennyiségétől az étrenden át a napi edzések számáig, majd egy személyiségteszt kitöltése után a program automatikusan besorol a megfelelő szintbe. Onnantól kezdve mindent figyel a kütyü, így ha lazsálsz és nem egészségesen zabálsz, szegény növényke nem kap vizet és fényt sem. Lehet mondani, hogy sportolással táplálod, de ha belustulsz, akkor a növénynek annyi.

A viselkedés technológia új szintje ez, ahol prediktív algoritmusok közreműködésével jelen van a manipuláció. Egyszerűen ijesztő, üdvözlünk az adat-bűntudat világában.

phabit video from jen-hsien on Vimeo.

Téged mennyire motiválna egy ilyen növény a napi testmozgásra?