Óvodáskorúak is dolgoztak éhbérért a 19. század eleji Amerikában

/
/
1683 megtekintés

1916-ban korlátozta Amerika a gyermekmunkát, de előtte rengeteg helyen gályáztak akár óvodás korú gyerekek is a megélhetésért. Lewis Hine maga is dolgozott gyerekként, amikor apját fiatalon elveszítette, a családnak pedig kellett a megélhetés. Felnőttként és tanult emberként sorra látogatta az apróságokat foglalkoztató üzemeket, titokban képeket készített, majd ezek segítségével nagyban hozzájárult a hasonló foglalkoztatások eltörlésében.

A férfi szociológusként végzett a New York-i egyetemen, és hobbiként, egyetemi tanulmányukat keretében az Amerikába bevándorlók tömegeit fotózgatta. A fotózást autodidakta módon sajátította el, és miután rájött, hogy elég jó ebben, tanulmányaihoz, vizsgálataihoz egyre gyakrabban alkalmazta. Előbb az acélipari gyárakat járta, hogy az ott dolgozó munkásokkal készítsen portrékat, majd 1908-tól a gyermekmunka felszámolásáért küzdő NCLC alkalmazásában járt az országot és örökítette meg a gyermekmunkások mindennapjait. A felvételeket mindig titokban végezte úgy, hogy legtöbbször valamilyen más személyazonosságot vett fel, hogy jelenléte ne keltsen gyanút. Miközben dokumentálta az olykor óvodás korú munkások viszontagságos életét, rendszeresen információkat is gyűjtött a dolgozó gyerekekről. Ő volt az első fényképész, aki beszámolt erről a sanyarú sorsú világról, és akinek a képeivel az NCLC addig kampányolt, amíg a kormány fel nem számolta a gyerekek foglalkoztatását.

Hine rengeteg üzemet látogatott meg, az alábbi sorozata 1908-ban, egy Eastport-i szardínia konzervgyárban készült, ahol a gyerekek fárasztó műszakokban, napi 1 dollárért alkalmazták.