Béke, szerelem, zene, fedetlen keblek és töménytelen sár jellemezte a Woodstock-i rockfesztivált

/
/
4231 megtekintés

A legendás fesztivál teljesen megváltoztatta a világot, egy igazi utópia volt a maga korában drogokkal, szerelemmel, békével.

Az 1969 augusztusában megrendezett zenei eseményt az egyszerű beruházási, egyben pénzkereseti lehetőség indukálta. Az előbb stúdiónak és szabadidőközpontnak induló tervekből végül egy fesztivál ötlete körvonalazódott, aminek a tervezett létszámától annyira megijedtek a helyiek, hogy tiltakozni kezdtek. Át kellett szervezni a helyszínt, ami végül Bethel lett, de a már futó hirdetések miatt megmaradt a Woodstocki Zenei és Művészeti Vásár elnevezés.

Az eredetileg három napos rendezvény végül négy napos lett, a várt 30 ezer emberből 500 ezer jelent meg a parányi 2,4 km²-es területen. Óriási hasznot hozott volna, hiszen az ötlet szuper volt, de a fizetős esemény akkor vált ingyenessé, amikor a hatalmas tömeg megérkezésekor azok egyszerűen ledöntötték a kerítéseket. A rekord számú tömeg ellenére balhé nem, de haláleset azért történt, de az sem fizikai bántalmazás miatt. Az egyik fesztiválozó halálát kábítószer-túladagolás okozta – ugyanis a fesztiválon legális volt a kábszer fogyasztás – , a másikukat egy mezőgazdasági traktor lapította ki, miközben aléltan szunyókált egy mezőn.

A szervezők és a rendfenntartók is berosáltak, amikor megjelent a hatalmas tömeg, erőszakos események sorozatától tartottak, de egy pofon sok, annyi sem csattant el. Logosztikai értelemben azonban hatalmas csőd volt a fesztivál, hiszen idő elfogyott a víz, az élelem, a tömeg ingyen kóricált a koncertek között, a perköltségeket és a kártérítéseket több, mint egy évtizedig nyögték a rendezők.

A fesztivál egyébként mérföldkőnek számít a zeneiparban, hiszen innentől lettek népszerűek a hatalmas tömegek előtt rendezett fellépések, de jelentősen kihatott az emberiségre is. Woodstock hatására formálódott egy egész nemzedék, megtalálta mindenki a maga értékeit és életmódját, ahogy kihatással volt az öltözködésre és a nemek iránti felszabadultság érzésére is.