Drága luxus mellett töménytelen szemét és mocsok is várja a nyaralókat a Maldív-szigeteken

/
/
4592 megtekintés

Drága mulatság a Maldív-szigetek egy kristálytiszta strandján napozni, pedig van olcsóbb megoldás is, ahol töménytelen mennyiségű szemetet nyel el a víz.

Az Indiai-óceánban található Maldív-szigeteket sokan a luxus szinonimájaként emlegetik. Számítógépek háttereként rengeteg felhasználónál van beállítva a kék ezer árnyalatában pompázó, kristálytiszta víz, a színes élővilág, a naplementés strandok, a nyugalmat és gazdagságot sugalló nyaralóhelyek. A szép valóságnak azonban van árnyoldala is, és erre csak apró utána gondolás mellett jövünk rá.

Kismillió turista keresi fel a Maldív-szigetek strandjait egy pár napos kikapcsolódásra, akik ottlétük alatt fogyasztanak, szemetet produkálnak. A tonnányi hulladékot valahová el kell helyezni, amire kijelöltek egy apró szigetet, ami nem is sziget, inkább egy látványos lagúna volt, hangsúlyozom volt. A lagúnát ugyanis feltöltötték mindenféle törmelékkel és szemétszigetnek nevezték ki, ahová napi 400 tonna mocsok érkezik, és amitől a sziget naponta egy négyzetméterrel lesz nagyobb.

Egy átlagos turista napi 3,5 kg szemetet produkál, ami összegyűjtve, sok emberre levetítve elég szép mennyiség. Ezt a dzsuvát nyeli el Thilafushi szigete, ami a fővárostól, Malétól mindössze néhány kilométerre található. A szigeten 150 vendégmunkás tengeti életét, akik mindenféle védőfelszerelés nélkül kezelik a maguk módján a szemetet, elássák vagy elégetik. A problémát az is tetőzi, hogy a több méteresre pakolt szeméthegyből bőven jut az óceánba is, de a türelmetlen hajósok várakozás helyett is beleengedik a szemétrakományukat a vízbe.

A neves filmes, Alison Teal nemrég járt arra csapatával, akikkel dokumentumfilmben örökítették meg a megdöbbentő látványt, és megesküdtek arra, hogy valamit tesznek a szennyezés megszüntetéséért, vagy legalábbis annak minimalizálásáért. Első lépésként Alison be is állt azon önkéntesek közé, akik naponta végigjárják a strandokat és és összegyűjtik az otthagyott és a víz által már szétmosott szemetet. Az összegyűjtött szemétből az egyik ottani cég ruhákat készít, ami mellett a filmes Alison egy PET palackokból kreált ruhában kampányol.