Akár 100 kilós fémtörmelékek is hullhatnak az égből, mert egy elszabadult kínai űrállomás tart a Föld felé

/
/
3971 megtekintés

Bármikor kupán vághat egy fémtörmelék, ami jövő áprilisig bárki testi épségét veszélyezteti.

2011-ben állították pályára a Tienkung-1 űrállomást azzal a nemes céllal, hogy a világ végre Kínával is számoljon, mint leendő űrhatalom. Több küldetés végrehajtásában is igénybe vették, mígnem a 8,5 tonnás óriás úgy nem döntött, hogy jobban érezné magát a Földön, mint az űrben. 2016-ban már kínai tisztviselők is megerősítették, hogy elvesztették az űrállomás fölött az irányítást, ami bolygónk felé tartva bármikor becsapódhat.

A Kínai Hírügynökség arról tájékoztatta az ENSZ-t, hogy valamikor idén október és jövő április között fognak a légkörben széthulló űrállomás darabkái földet érni. A nagy része várhatóan elég majd a légkörben, de Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa szerint akár 100 kilós darabok is egyben maradhatnak főleg a szerkezet hajtóművéből.

Persze ilyenkor is, mint ahogy lenni szokott, mindenkit nyugalomra intenek, hiszen mégsem mondhatják azt, hogy valakik koponyáját bizony nagyon szét fogja zúzni egy-egy égből suhanó fémdarab. A Kínaiak nagy figyelemmel kísérik az egyelőre a termoszférában szédelgő elszabadult óriás útját, és azonnal értesítik a hatóságokat, ha már nagyon közel jár a Földhöz. McDowell szerint lehetetlen még ilyenkor is megjósolni a becsapódás helyét, szóval mindenki számára meglepi lesz ez a javából. Szerintük főleg Afrikát, Ausztráliát, az USA-t, Kínát, Dél-Amerikát és Dél-Európát érinti, úgyhogy ők felemelt fővel járnak pár hónapig.

Korábban is történt már hasonló, amikor a Szovjetunió 20 tonnás monstruma, a Salyut-7 ütközött egy űrhajóval, majd az ütközés után a széthullott űrállomás darabkái az argentin Capitán Bermúdez városára hullottak.

Korábban a 77 tonnás Skylap ütközött a Földnek, akkor az ausztrál Perth városa kapott a jóból 1979-ben.

A Skylap földbe csapódó oxigéntartályát azóta is múzeumban őrzik