Egy tanulmány szerint a részegek sokkal jobban beszélnek idegen nyelveket

/
/
1123 megtekintés

Ha ezt tudjuk, nyelvvizsga előtt legurítottuk volna pár sört tüskével.

Biztosan te is észrevetted már, hogy ha józanon nem is, ittas állapotban sokkal jobban kommunikálsz idegen nyelven még akkor is, ha azt sosem tanultad. Elhablatyolsz mindenféle nyelven, és meglepő módon még meg is érteted magad bárkivel. Az, hogy részegen jobban beszéli az ember az idegen nyelveket, most tudományosan is alá lett támasztva. Ez nem azt jelenti, hogy takony állapotban, egészen a nirvanáig alkoholizálva perfekt leszel bármilyen nyelvből, hanem azt, hogy leiszod a gátlásaid, és bátrabban mersz majd kommunikálni úgy is, hogy előtte alig szólaltál meg otthon is, vagy akár a suliban.

Valami hasonló következtetésre jutott két angol és két hollan egyetem együttműködése által elvégzett kutatás, amiben hollandul tanuló németeket kértek meg arra, hogy kommunikáljanak egymással hollandul. A csapat egyik fele ivott, a másik csak alkoholmentesen tengődött, az eredmény pedig meglepő lett. Az értékelésből az tűnt ki, hogy a pityókás állapotúak kiejtése sokkal jobb volt azokénál, akik egy szem alkoholt nem ittak. Ebből az következik, hogy valószínűleg feloldódnak az emberek alkohol hatására, és nem aggódnak a kiejtésbeli hibák miatt. Bátran csacsognak, gesztikulálnak, és nem félnek számukra is ismeretlen szavakat kiejteni.

A mennyiségre azonban vigyázni kell, hiszen temérdek feles után a saját nyelveden is érthetetlen leszel, mondta Fritz Renner a maastrichti egyetem kutatója.