Ezentúl adómentesen kereshetnek milliókat a magyar focisták

/
/
8096 megtekintés

Új törvényjavaslat jelent meg a parlament honlapján, mely szerint a sportvállalkozásoknak a jövőben az ekhót sem kellene kifizetniük a bérek után.

A javaslatot Tiba István fideszes képviselő nyújtotta be, aki az NB1-es Balmazújváros elnöke. Ha megszavazzák a törvényt, akkor a jövőben sem helyi iparűzési adót, sem pedig a sportolók után ekhót nem kellene fizetni a sportvállalkozásoknak. Emellett már idén augusztustól visszaigényelhetnék a befizetett terheket. Az nem derül ki egyértelműen, mi a motiváció a lépés mögött. A javaslat általános indoklása arra hivatkozik, hogy “a sport és a sportolás, a rendszeres sporttevékenység kiemelt jelentőséggel bír az egészségmegőrzésben”. Ez azonban a profi sportolók esetében meglehetősen sánta érvelés.

A helyi iparűzési adó alóli mentesség azt jelenti, hogy a sportvállalkozásoknak még ezt a maximálisan az árbevétel 2%-át kitevő terhet sem kellene megfizetniük. Vagyis a spórolás mértéke egyrészt függ az árbevételtől, másrészt attól, hogy az adott településen a maximális kulcsot alkalmazzák-e. A profi futballklubok közül például a legtehetősebb Ferencváros közel 4,4 milliárd forintos bevétele mellett 87,5 millió forintot spórolhat meg.

Az ekhóra vonatkozó javaslat pedig azt jelenti, hogy a jövőben a sportolók után még a 20%-os közterhet sem kell megfizetni. Ez természetesen nem csak a futballistákra vonatkozna, de vélhetően náluk a legmagasabbak a bérek, így őket érintené leginkább. Az NB1-es fizetésekről senki nem szeret beszélni, de sportberkekben arról hallani, hogy a topjátékosok akár havi 20 ezer eurót, több mint 6 millió forintot is megkereshetnek, így esetükben a húsz százalékos könnyítés is milliós tétel lehet, ami a kluboknál maradhat.