Egész komoly havazásra figyelmeztetik a magyar autósokat

/
/
9274 megtekintés

A Magyar Közút figyelmeztet a zimankóra, érdemes tájékozódni.

Nem bekopogtat, hanem berúgja az ajtót a tél a hét vége felé, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kisokost állított össze az autósoknak. Szerdától az előrejelzések szerint az északi országrészben havazás várható, csütörtökön az egész országban téliesre fordul az idő.

Kép: MTI Fotó

Egyes helyeken jelentős mennyiségű hó is eshet.

A Magyar Közút ezért 0-24-ben tart szolgálatot, de arra kér mindenkit, hogy óvatosan közlekedjen és tájékozódjon az aktuális útviszonyokról. Jellemző a készültségükre, hogy a négyes skálán szerdától hármas fokozatba kapcsolnak.

Nagyobb mennyiségű hó tehát szerdán és szombaton eshet, tapadó hó lehet ez zömmel. Ez vizesebb hó, nagyobb a tömege, tömörebb, viszont ezért gyorsabban is fagy meg, nehezebben olvasztható fel. Szerda éjjel ráadásul gyenge ónos eső is eshet Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében.

A legtéliesebb időjárás Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint az olyan hegyvidéki területeken lehet, mint a Bakony, Pilis, Mátra, Bükk.

A Magyar Közút készül erre, akár preventív jelleggel is fel fogja szórni síkosságmentesítő anyagokkal a gyorsforgalmi és főutakat, forgalmas mellékutakat, íveket, emelkedőket, hidakat. Mivel mindenféle csapadék lesz, az lemoshatja a szóróanyagot, ez nehezíti a Magyar Közút munkáját.

Emiatt időszakosan téliesebb útviszonyokkal is találkozhatnak az autósok. Egy gép ún. fordulóköre 2-5 óra is lehet, mivel ezek 20-50 kilométeres szakaszok tisztításáért felelnek. Ez idő alatt azonban újabb 5-10 centi hó eshet az adott szakaszra.

Mindenkit arra kér a cég, cserélje le haladéktalanul a nyári gumikat télire, vezessen az út- és látási viszonyoknak megfelelően, tájékozódjanak és tervezzenek előre, hogy felkészüljenek a rendkívüli helyzetekre is.

Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserszolgálatai mellett (elérhetőségek megtalálhatóak a www.utinform.hu oldalon) a társaság útinformációs szolgálatánál is érdeklődhetnek az autósok a +36-1-336-2400-s telefonszámon. További téli jótanácsok idekattintva érhetők el.