Kicsempésztek 18 tiltott fotót Észak-Koreából, most megnézheted

/
/
768 megtekintés

A fényképek nyílvánosságra hozásának az volt az ára, hogy soha többé nem mehet vissza a fotós.

Eric Lafforgue bátor fotós, aki azért utazott el Észak-Koreába, hogy dokumentálja, mi történik a felszín alatt. Ez nem kis vállalkozás, hiszen ott minden rezdülését figyelik az embereknek, a felvételeket készítő turistákat is állandóan szemmel tartják. Vannak olyan területek, ahol egy fényképezőgépet előkapni lényegében azzal egyenlő, hogy az illető az életével játszik.

A fotóst, miután nem tett eleget a kormány kérésének, hogy tüntesse el képet az internetről, kitiltották Észak-Koreából.

A városközpontba gyakorlatilag nem visz tömegközlekedés. Engedély kell hozzá, hogy a város egyik pontjáról a másikra átjussunk. Az utakon stoppoló katonákat is lehet látni.
Nagyon sokan mindennap órákon át bicikliznek a munkahelyükre és haza. Ezért úton-útfélen megpihenő kerékpárosokat látni. Őket is tilos fotózni.
Az óvóhelyként szolgáló phenjani alagutat is szigorúan tilos fotózni – amikor ez a kép készült, rá is szóltak a fotósra, hogy törölje.
Gyakori látvány, amit szintén tilos fényképezni.
Nagyon nagy tiszteletlenségnek számít, ezért tilos a Kim család bármely tagját ábrázoló szobor hátáról készíteni képet.
Biztonságos munkakörülmények.
Ez a kép egy olyan estén készült, amikor a fotós buszának útlezárások miatt kitérőt kellett tennie. A buszvezető megkérte a fényképészt, ne használjon vakut, mert megijeszti vele az embereket. Ez a kép egy olyan estén készült, amikor a fotós buszának útlezárások miatt kitérőt kellett tennie. A buszvezető megkérte a fényképészt, ne használjon vakut, mert megijeszti vele az embereket.
Bepillantás egy fürdőszobába.
Alvó hatósági személy. Soha nem szabad hivatalos emberekről olyan képet csinálni, ami “rossz fényben” tünteti fel őket.
A vonszani úttörőtáborba az egész országból érkeznek gyerekek – de akik vidékről jönnek, sokan életükben nem láttak még mozgólépcsőt, ezért bizonytalanul nézik, rálépjenek-e.
Ilyen mértékű sorbanállás nap mint nap előfordul, hiszen nincs is rendes tömegközlekedés.
Egy férfi egy keréken csónakázva horgászik – valószínűleg nem passzióból.
Ha delfináriumba mész, a delfineket fotózhatod, de a katonákat nem. Közben ők teszik ki a közönség 99 százalékát.
Szigorúan tilos a pihenésüket töltő katonákról képet csinálni.
Keszong egyik részén több öreg házból kialakított hotelkomplexumban lehet lakni, ahol nem akarják, hogy kimenj az utcára, hiszen “odakinn is ugyanazt látnád”. Ez a fotó bizonyítja, hogy nem.
Gyerekek az autók között a többsávos úton. Phenjanban még mindig nem megszokott az autók látványa, ezért még az úttest-járda elkülönülés is csak kialakulóban van.
Ilyesféle képből akár már többet is láthattál: egyes észak-koreaiak annyira szegények, hogy állítólag füvet gyűjtenek étel gyanánt. Aki ilyen embert lefényképez, az rendkívüli haragot vált ki a vezetőségből.
Koreában az idegenvezetők örömmel hagyják, hogy a turisták lefényképezzék a számítógépek előtt ülő gyerekeket, mutatván ezzel, hogy a fiataloknak egyáltalán nincsen sanyarú sorsuk. Csakhogy ezek a képek alapesetben mindig csak a monitor másik oldaláról készülhetnek, aminek köszönhetően nem látszik, hogy a gép teljesen sötét és süket. Áram ugyanis valójában nincs beléjük vezetve.