A Hollywood felirat története garantáltan megdöbbent, Hugh Hefner is könyékig benne volt a sztoriban

/
/
1799 megtekintés

Kalandos sorsa volt a híres feliratnak, többször került közel a teljes pusztuláshoz, de mindig akadt valaki, aki a megmentésére sietett. Főleg Hugh Hefner.

A  ma már legendás felirat a Los Angeles Times kiadójának, Harry Chandlernek agyából pattant ki. Az üzletember ki akarta használni a filmipar növekedése miatti ingatlanár-emelkedést a területen, így egy „Hollywoodland” feliratot helyezett el a dombok tetején, amelyet egyfajta reklámnak szánt. A tizenhárom betű 15 méter magas, és 9 méter széles volt, a hangulatos éjszakai látványról pedig 4000 égő gondoskodott.

Fényesen indult karrierje hamar lejtőre került, az 1930-as években már gazdája sem volt, romlott az állapota, később még a gondnok is nekiment részegen a H betűnek. A városvezetés 1949-ben le akarta dózerolni a jelképet, azonban a tiltakozások hatására csak az utolsó négy betűt (land) távolították el, a többit pedig felújították, a világítást viszont magas költségei miatt lekapcsolták.

 

A felirat Los Angeles város tulajdonába került, 1973-ban kulturális műemlékké nyilvánították, de ennek ellenére a hanyatlás nem állt le. Az idő vasfoga egyre jobban megrágta a betűket, az 1970-es években a harmadik „O” betű gurult le a hegy oldaláról, a második „L” betűt pedig felgyújtották, így 1978-ban a Playboy alapítója, Hugh Hefner egy jótékonysági gálát adott kastélyában, ahol a felújításra gyűjtöttek.

Kilenc vállalat, mecénás össze is adott 250 ezer dollárt Ez elég volt ahhoz, hogy 1978. november 14-én felavassák az új „szót”, amely 13,7 méter magas és 9-12 méter széles betűkből állt össze – rozsdamentes acélból, és betonból.

2010-ben újra megkongatták a vészharangot, ingatlanberuházók vetettek szemet a domboldalra, csakhogy újra jött Hugh Hefner, és kisegítette azt az alapítványt, amely a jelkép megmentéséért jött létre. Az adakozók között volt több mozis és televíziós vállalat, de olyan világsztárok is a zsebükbe nyúltak, mint Steven Spielberg vagy Tom Hanks.