Így menetelnek a katonák, akik betéptek az LSD-től

/
/
6879 megtekintés

Archív felvétel, egy régi kísérletről, amikor még nem igazán tudták, hogy kire miként hat az LSD. Azért a katonákat picit megkavarta.

Az LSD a XX. század egyik legfurcsább terméke. A tökéletes drog, amit eleinte szent szernek hittek, majd jött a keserű valóság. Bár fizikai függőséget nem okoz, ez is felfalja az elmét, ha valaki fogékony rá. Hatása alatt megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód és a létszemlélet. Szinesztéziát, valamint megváltozott idő-, és térérzékelést is okozhat.

A brit hadsereg annak reményében fogott LSD-kísérletekbe 1964 decemberében, hogy a hallucinogén szert hatékony fegyverként használhatják fel háborús szituációkban. Az első nap reggelén a katonák csak vizet kaptak, és kifogástalanul teljesítették a feladatukat. A második napon azonban, anélkül, hogy értesítették volna őket róla, LSD-t csempésztek a vizükbe. Amint a drog hatni kezdett, a katonák szabálykövető magatartása gyorsan és gyökeresen megváltozott.

A videó elején látható például, hogy az egyik katona minden kapcsolatát elvesztette a valósággal, és eldobta a fegyverét. Néhány perc múlva a kísérletvezetők úgy döntöttek, a kommandós gyakorlatban való részvételét leállítják.

Kérdés, hogy mi a veszélyesebb drog, az ellenfeleket embertelenné démonizáló, a katona emberi mivoltát eltipró hadsereg, vagy a fegyverek eldobását serkentő LSD?