Így nézett ki a tinilány, akinek 9 ezer éves koponyájára újra arcot varázsoltak

/
/
1632 megtekintés

A koponyát még 1993-ban találták, amire most varázsoltak arcot egy 3D nyomtatóval, egy sor tudóssal és szobrásszal.

Körülbelül 9 ezer évvel ezelőtt élt az a görögországi lány, akinek koponyáját még 1993-ban találták meg a régészek a Theopetra-barlangban. A koponyára rögtön arcot vízionálunk, ám a tudósoknak sokkal jobb ötlete támadt. Egy sor szakértőnek és szobrásznak hála komplett arcot varázsoltak a koponyára, ami a talált hely és a korról ismert információk alapján a lehető leghitelesebbre próbáltak felépíteni. A lány neve egyébként Avgi, amit még a régészek adtak a talált maradványnak, jelentése pedig hajnalt jelent, utalva a civilizáció hajnalára.

A tudósok első lépése az volt, hogy beszkennelték a koponyát, hogy ne az eredetit barmolják szét, aztán közösen kidolgoztak egy olyan fizimiskát, amit elnézve, nem feltétlenül vennénk észre egy kihalt villamosmegállóban sem. A kifejezetten határozott arcélű, férfias vonásokkal teli külsőtt az athéni Akropolisz Múzeumban mutatták be.

Avgi egyébként 15 és 18 éves lehet, legalábbis a koponyacsontok és a fogak alapján. Görögország középső részén élhetett abban a korban, amikor a vadászó életmódról áttértek az emberek a kezdetleges mezőgazdasági művelésekre. A lány halálának okát nem tudták megállapítani, pusztán egy korábbi esetből kiindulva csak találgatják, hogy talán tífuszos láz végezhetett vele.