Meghalt a világ legidősebb férfija, de előtte elárulta a hosszú élet titkát

/
/
3574 megtekintés

Száztizenhárom éves korában meghalt Francisco Núnez Olivera, a világ legöregebb férfija egy nyugat-spanyolországi faluban, ahol egész életét töltötte.

1904. december 13-án született a Badajoz tartománybeli Bienvenidában – írta a The Local című hírportál. Franciscóra, akinek négy gyereke, kilenc unokája és tizenöt dédunokája született. A spanyol matuzsálem 1988-ban özvegyült meg és két fiát is eltemette.

Idősebb lányával, a 81 éves María Antoniával élt együtt, nem messze másik lányától, a 78 esztendős Milagrostól.  A férfit kedden temették el szülőfalujában, ahol egész életét élte és, ahol gyásznapot hirdettek halála miatt.

Francisco mindig is a “jó géneknek”, a “kemény munkának” és a saját termesztésű zöldségeken alapuló étrendnek tulajdonította magas korát, amelyet naponta egy pohár vörösborral is megünnepelt. “Egész életemben a földeken dolgoztam” – mondta Francisco tavaly az El Mundo című spanyol napilapnak nyilatkozva.

Lánya szerint apja hosszú életéhez a “nyugodt falusi légkör” is hozzájárult, valamint, hogy “mindig is a maga ura volt, nem veszekedett a családdal, és élvezte az életet, amely a termőföldek, az otthona és a falu kocsmája köré épült”. Reggelire tejet, madeleine-t és joghurtitalt fogyasztott, ebédre húst, halat, vagy ragut evett, az uzsonnája joghurt volt, vacsorára pedig egy speciális gabonafélét evett tejjel.

A tavalyi interjújában Francisco elmondta, hogy remek egészségnek örvendett egészen 90 éves koráig, amikor is veseműtétre volt szüksége, aztán nyolc évvel később szürke hályog miatt operálták, 108 esztendősen pedig húgyúti fertőzéssel szállították kórházba. Mindig is büszkén mesélte azonban, hogy soha egyetlen csontját sem törte és tökéletes a vérnyomása. (MTI)