Orosz tudósok pénzt próbáltak keresni egy atomfizikai intézet szuperszámítógépével

/
/
1081 megtekintés

Ott bukott meg a történet, hogy az offline számítógépet bekapcsolták az internetbe.

Oroszország Nyizsnyij Novgorod-i területén van egy zárt város, ahol egy olyan nukleáris kutatóintézet épült, ami a biztonság kedvéért még a térképen sem található meg. Szarov városának kutatóközpontját azért hozták létre, hogy az atomkutatási és fegyverkezési versenyben minden más országot lepipáljanak. Nem csak üzemel a mai napig is, hanem amolyan raktármúzeum is a létező összes orosz nukleáris fegyverből elspájzolva.

Az orosz vezetés nem feltétlenül szereti a címlapon látni Szarov város nevét, azonban most pár tudósnak hála elég nagy blamába keveredett az orosz kutatóközpont. Az ott dolgozók ugyanis meg akartak gazdagodni, ezért összekötötték a kellemeset a hasznossal. Kriptopénz bányászatba fogtak, amihez izmos technikai felszereltség kellett, és ez munkájukból kifolyólag pont rendelkezésre állt. Fogták hát a szuperszámítógépet, beprogramozták, majd az egészet bekötötték az internetes hálózatba.

Azt elfelejtették, hogy a számítógépek nagy része azért sem volt rákötve a világhálóra, hogy megóvják azokat a hekkerektől. Amikor tehát a rendszer belépett a netre, az egy biztonsági rendszernél jelzett, így hamar lebuktak a bányászkedvű dolgozók. A kutatóintézet szóvivője, Tatjana Zsaleszkaja elmondása szerint minden bizonnyal büntetőeljárás indul az elkövetők ellen.

 

Ha valaki nem tudná, hogyan is lehet pénzt keresni a bitcoin bányászattal, azoknak itt egy két perces videó:

A tanulság az, hogy a tudós sem tud mindent, előtte nem ártott volna tájékozódni a rendszer állapotáról és használhatóságáról.