Most jön az igazi tél? Akár fél méter hó is hullhat

/
/
17239 megtekintés

A hétfő este érkező mediterrán ciklon jelentős csapadéktevékenységgel, várhatóan nagy havazással vonul át térségünkön. Helyenként akár 50 centiméter is összejöhet a jövő hét folyamán.

A ciklon a legfrissebb előrejelzések szerint egészen csütörtökig hazánktól délnyugatra fog elhelyezkedni, emiatt több hullámban várható havazás. A legfrissebb előrejelzés a Dunántúlra adja a legnagyobb mennyiséget.

Az alábbi ábrán a csütörtökig estig előrejelzett csapadék mennyisége látható inch-ben. Ahhoz, hogy centiméterben is megkapjuk a várható hó mennyiségét, a lenti számokat körülbelül 30-al kell megszorozzuk. A Dunántúl legnagyobb részén 30 centiméter, de Baranya és Tolna megyében 40-60 centiméter valószínű összességében. A lehulló hó síkvidéki területen, a fagypont körüli hőmérséklet miatt olvadni, roskadni, tömörödni fog, így az 50 centimétert meghaladó hóvastagság valószínűleg a magasabban fekvő tájakon lesz csak jellemző.

A csapadék területi lefedettsége és eloszlása még biztosan változni fog, a mediterrán ciklonokból hulló csapadékmennyiség ugyanis az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal terhelt.