EZ NEM KAMU – A német városok tényleg kitilthatják a dízel autókat

/
/
888 megtekintés

Ítéletet hozott a német szövetségi bíróság abban a perben, ami sokak szerint történelmi jelentőségűnek bizonyulhat. A bírósági döntés értelmében a német városok dönthetnek úgy, hogy kitiltják a legszennyezőbb autókat

Ki lehet tiltani az Euro 6-osnál régebbi, korszerűtlenebb motorral működő járműveket a szennyezett levegőjű városokból. A döntés elsősorban a dízeles autókat érinti, komoly következményei lehetnek az egész autóiparra, mint korábban a dohánykereskedelmi korlátozások a dohányiparra. A lipcsei testület szerint az önkormányzatok a hatályos jogszabályok alapján megtilthatják a dízelüzemű járművek használatát a levegőminőség javítása céljából, de ügyelniük kell az arányosság elvének betartására, és csak végső megoldásként rendelhetik el a tiltást.

A döntés több millió tulajdonost érinthet Németországban, járműveik értéke a használat korlátozásának lehetősége miatt csökkenhet, és ebbe Andreas Korbmacher tanácsvezető bíró szavai szerint bele kell törődniük.

A motor átalakítása a gyártókat terhelheti meg milliárd eurós nagyságrendű költségekkel.

A bíróság két város, Stuttgart és Düsseldorf ügyében döntött, arra kötelezte az önkormányzatokat, hogy vegyék fel a dízelüzemű járművek kitiltásának lehetőségét a levegőminőség javítását célzó intézkedési tervükbe. (MTI)