Zseniális guruló alkotásokat farag egy szombathelyi építész, ilyen egy értékes hobbi

/
/
591 megtekintés

Kovács Gábor fából készített velocipédjeiről és forgalomba helyezhető, lábhajtányos fa-autójáról ismerte meg az ország.

A szombathelyi építészmérnök, igazságügyi és műszaki szakértő szabadidejében többek között működőképes fa járgányokat készít. Első csodajárgánya egy fémvázra épített kétéltű fa kisautó volt, amit aztán egy napelemes faautó követett.

Az első, kétéltű faautó 2008-ban készült. Fémvázas tartószerkezetére épült a fenyőfa karosszéria, hivatalos megnevezése emberi erővel hajtott lassú jármú. Kétéltű lévén, szárazföldön 25, vízen 8 km/h-val képes haladni a nagyjából három évig készült járgány.

A második feltűnő jármű egy elektromos tricikli, mely a Nemzeti Közlekedési Felügyelet hatályos jogszabályai alapján készült, így részt vehet a közúti forgalomban is. Mindhárom kerék rugózott, teleszkópos. A két napeleme által gyűjtött áramot 16 db lítiumos akkumulátor tárolja. A beépített Battery Management System felügyeli a töltöttség állapotát.

A gépjármű- tervezőjének előzetes számításai szerint- napsütés nélkül 45-50 km-es távot is képes megtenni. Napsütésben ez a távolság gyakorlatilag végtelen. Ha útközben beborulna az ég, egy benzinkúton is lehetséges feltölteni az akkumulátort. A faautó sebessége elérheti a 30-35 km/h-t is.

A karosszérián a Föld kontinensei, illetve szigetei láthatók, méretarányos kidolgozásban, „relif” – dombormű – kialakítással. Az építész bővítené a járgányt: utánfutót, illetve egy fával burkolt, gyerkőcök biztonságos szállítására alkalmas gyermekülést szeretne hozzá csatlakoztatni

Kovács Gábor a belvárosi házában is szinte mindent maga készített, természetesen fából. Mint mondja, magát a legrosszabb fajta embernek tartja, mert mindenhez ért, de mindenhez csak kicsit.