Ha ilyen hosszú, külföldi szám hív semmiképp se vedd fel!

/
/
1295 megtekintés

Sokakat érint és nem elszigetelt esetekről van szó, újra támadnak a telefonos csalók. Ha ismeretlen, furcsa szám hív, semmiképp se vedd fel!

Lehet, hogy már találkoztál a jelenséggel. A módszer nem új, ez a fajta csalás éli világát, és már bő tív éve terjed.Hosszú, ismeretlen, külföldi szám jelenik meg a kijelzőn, csak egy csörgésig tart a hívás, a telefont szinte lehetetlen felvenni. Nem véletlenül! A cél, hogy visszahívásra ösztönözzék a gyanútlan áldozatot, aki így magas telefonszámlára számíthat.

A hívások sokszor fura időpontokban érkeznek – valószínűleg az időeltolódás miatt –: reggel ötkor, vagy éppen éjjel egykor. Korábban néha SMS-ek is érkeztek, erről a rendőrség akkoriban azt mondta: „Ha +220 nemzetközi hívószámmal kezdődő segélykérő üzenetet kap, körültekintően járjon el!”

Ha már megérkezett a számla, és szokatlan, túl magas tétel van rajta, először a szolgálatóhoz kell fordulni a panasszal.

Itthonról külföldi emelt díjas számokat elvileg nem lehet hívni, így ezek sem azok, viszont a nemzetközi díjszabás már lehet annyira magas, hogy megérezze a pénztárcáján, aki bedőlt. Az afrikai országokat a szolgáltatók általában a legdrágább zónába sorolják, így előfizetéstől függően, főleg, ha percalapú a számlázás, egy egészen rövid hívás is 300-600 forintba kerülhet.

De MIÉRT?

Az Index.hu alapos cikkében olvasható információk alapján  az derült ki, hogy némi aprót, pár száz forintot nyernek a csalók minden híváson, de sok kicsi sokra megy. Valószínűleg gépek hívnak random listákat, és beakad egy-egy magyar szám, aki pedig reflexből visszacsörget, az fizethet, főleg ha nem itthoni hálózatra csatlakozik.

Ezért ha az előfizető éppen mondjuk Ausztriában van és roamingol, a csalók pedig megcsörgetik, ő pedig visszahívja a számot, nagyon-nagyon sokat fog fizetni: a magyar szolgáltató a teljes költséget kifizeti a roamingszolgáltatónak. A roamingszolgáltatónak nem érdeke, hogy erre figyeljen, mert megkapja a pénzt.

Van akik még  tovább fokozták a csalást,  amikor a visszahívó csörget, rögtön felveszik, DE A CSENGETÉS HANGJÁT JÁTSSZÁK BE. A gyanútlan ügyfél pedig akár percekig vár arra, hogy végre valaki felvegye, miközben már pörög a többszázas percdíj.

Bár a szolgáltatók harcolnak a jelenség ellen, azért a csalók mindig találnak újabb kiskapukat, ezért jobb ha mi magunk vagyunk résen.

A hívások főleg Afrikából érkeznek, ha nincs arrafelé ismerőse, valószínűleg nem érdemes visszahívni ezeket az előhívószámokat:

  • +220 Gambia;
  • +226 Burkina Faso;
  • +232 Sierra Leone;
  • +235 Csád;
  • +243 Kongó;
  • +252 Szomália;
  • +256 Uganda;
  • +260 Zambia;
  • +263 Zimbabwe;
  • +377 Monaco.