7,74 MILLIÁRD forintot adott valaki egy régi kínai edényért

/
/
664 megtekintés

Egy rendkívül ritkának számító, Csing-dinasztia korabeli tál 239 millió hongkongi dollárért (7,74 milliárd forintért – Stadion árban!!!!) kelt el kedden egy hongkongi árverésen.

Ha muter ebbe kanalazná a húsvétról maradt franciasalátát, na az nem lenne semmi.

A 14,7 centiméter átmérőjű, finoman mintázott porcelánedényt kínai és nyugati festési technikákkal dekorálták, a virágok között nárcisz is látható, mely ritkán tűnik fel kínai kerámián. A rózsaszín és kék háttér előtt kék és zöld minták díszítik a tálat. A műkincset egy neve elhallgatását kérő vevő nyerte el a licitálás első öt percében 239 milliós ajánlatával. “Műfajának kétségkívül legszebb példánya a tál. Összesen három olyan példány ismert, amelyen ez a finom rózsaszín háttér tűik fel” – mondta Nicolas Chow, a Sotheby’s Asia elnöke.

A mesés összeg azonban nem jelent rekordod a kínai kerámiatárgyak árveréseinek történetében. Egy Szong-dinasztia korából származó ezeréves tál októberben 32 millió euróért (10 milliárd forintért) kelt el.

Az utóbbi években sorra számol be rekordközeli leütési árakról a Sotheby’s hongkongi háza, az ázsiai vevők vagyonukat szívesen fektetik gyémántba, kézitáskába, antik porcelánba. A most eladott tálat Kang-hszi kínai császár használta az 1720-as években. A műremek a pekingi Tiltott Város egy császári műhelyében készült, kis kézműves csapat alkotta Európából érkezett jezsuiták segítségével, akik magukkal vitték festékeiket és technikáikat – olvasható az aukciósház közleményében. (MTI)