Egy technológiának hála saját kullantásukból gyárthatnak eszközöket az űrhajósok

/
/
250 megtekintés

Már nem kell aggódni, hová tegyék a barnamacit az űrhajósok, hiszen azokból már remek eszközök gyárthatók

Xingyu Chen és a munkatársai által vezetett csapat olyan genetikailag módosított baktériumokkal kísérletezett a Calgary Egyetemen, ami képes műanyaggá varázsolni a kukoricás barnamacit.

Egy űrmisszió során előre nem látott problémák adódhatnak, plusz nem feltétlenül tudnak az űrhajósok bepakolni kukoricás babkonzervből sem egy életre, de a kiürített végtermék elhelyezése is problémás. Ennek véget vetett az új fejlesztés, hiszen a módosított génállományú Escherichia coli átalakítja a kitolt végtermékben található zsírsavakat olyan műanyaggá (polihidroxibutiráttá), amit 3D-s nyomtatókban eszközökké alakíthatnak az asztronauták.

A cuccosból visszamaradt anyagok sem mennének kárba, hiszen azokat olyan védőpajzsnak tudják majd felhasználni, ami ellenáll a sugárzásnak. Nem ez az első ilyesfajta kísérletezés, hiszen már a vizelet is újrahasznosítható, plusz a kullantásból hasznos tápanyagokat is ki tudnak már nyerni. Ha az emberiség hosszabb űrutazásra vállalkozik, vagy kolóniákat kíván a Földön kívülre telepíteni, az esztelen ürítés már megoldva., és nem kell a Hold talajába elásni egy gyalogsági ásóval.