Hiánypótló, hat órás performansz csigákról, akik a házukra kötött lámpácskákkal balettoznak

/
/
516 megtekintés

Pontosan 176 csiga kúszik-mászik hat órán keresztül egy videóban úgy, hogy a házukra apró lámpák vannak rögzítve.

Két Párizsban élő művész olyan balett előadást komponált, amiben 176 csiga mászkál fel-alá, miközben a transzszibériai vasútvonalon felvett képeket vetítenek háttérnek. A Slow Pixel névre keresztelt hat órás performansz először Londonban debütál.

Elizabeth Saint-Jalmes és Cyril Leclerc nem csak megmentette a pusztulástól a temérdek gasztrocsigát, hanem olyan hat órás, művészi mozit forgatott, amitől nem feltétlenül rágnánk le a körmünket a moziban. De nem is ez a lényeg, hanem a tétlen mélázás, amikor az ember csak bámul egy pontra, bele a semmibe, közben rendezi a gondolatait, felidézi az elfeledettnek hitt emlékeit. Az alapkoncepció onnan ered, hogy gyerekként órákat képes az ember a világ csodáinak felfedezésével tölteni, még akkor is, ha az felnőtt fejjel borzalmasan unalmas és idegesítő. Nem csak kinőjük ezt az időtöltést, de a világ felgyorsulásával, a technológiai fejlődéssel már időnk sincs az időpocsékoló bambulásra.

PIxel lent / slow pixel from Cyril Leclerc on Vimeo.

Nem az a cél, hogy a falon, világítótestekkel “rohangáló” csigák előadását mereven, valami megfoghatatlan csodát fedezzünk fel, csak szakadjanak ki a külvilág rohanásából, engedjék el magukat és az elméjüket, és csak sodródjanak az emlékek között. Mobillal tilos beülni, mert az elvonja a figyelmet, és a hat órás előadásról bármikor távozhatnak, de a kitartóak bátran végig ülhetik.

A két művész egyébként már nyolc éve dolgozik csigákkal. Egyik projektjük az volt, hogy színes papírokat etettek meg az állatokkal, hogy attól különféle színűt csokizzanak. Hogy ennek mi volt a célja, azt csak találgatni lehet.