Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép, ketten meghaltak

/
/
1319 megtekintés

Lezuhant egy C-130 Hercules típusú katonai szállító repülőgép szerdán a Georgia szövetségi állambeli Savannah város egyik repülőtere mellett – közölte az amerikai légierő.

A Puerto Ricó-i nemzeti gárda kötelékébe tartozó repülőgép egy útkereszteződésnél csapódott a földbe. A rendőrség szerint ketten vesztették életüket a szerencsétlenségben. A savannahi tűzoltóság által Twitteren közölt fényképen egy mentőautó mellett a repülőgép farokrészét lehetett látni egy lángokban álló mezővel, amely felett sűrű fekete füst gomolygott.

A savannahi Hilton Head nemzetközi repülőtér közlése szerint a szerencsétlenség ugyan nem a légikikötő területén történt, az mégis érintette néhány járat indulását, illetve érkezését. A C-130 Hercules amerikai gyártmányú négy hajtóművel felszerelt, légcsavaros, közepes teherszállító repülőgép. (MTI)

A C–130 képes kiépítetlen repülőtereken is le- és felszállni, mert eredetileg katonai csapatszállító, sebesültszállító és teherszállító szerepkörre tervezték. A repülőgép sokoldalúságát jellemzi, hogy számos más feladatra is alkalmazták, mint például földi támadó, kommandós csapatszállító, kutató-mentő, tudományos kutató, időjárás-előrejelző, légi utántöltő repülőgépként, valamint légi őrjáratozásra és tűzoltásra. Az ötvenéves szolgálati ideje alatt a C–130-as repülőgépek számos harci, polgári repülési és humanitárius feladatot hajtottak végre.

A C–130 Hercules megbizható repülőgépnek számít. A Brit Királyi Légierő adatai alapján egy repülőgép elvesztése jut 250 000 repült órára (az elmúlt 40 év adatai alapján).[10]

Ennek ellenére a 2350-nél is több legyártott C-130-as közel 15%-a megsemmisült, többek között 70 db az Egyesült Államok Légierejének és Tengerészgyalogságának szolgálatában Délkelet-Ázsiában. Mivel a C-130-asokat legtöbbszor a konfliktusokhoz közel vetik be, a veszteségek alapján jól nyomon követhetők az Egyesült Államok fegyveres erőinek bevetései.