Olyan manővert nyomott a légiparádén, amire nem sok vadászbombázó képes

/
/
3444 megtekintés

Egy légiparádé már önmagában is lenyűgöz, de ha az ember olyat lát, amire nem sok vadászbombázó képes, akkor pláne.

Egy szingapúri légiparádén Olyan manővert hajtott végre egy Szu-30MKM vadászbombázó, amire rajta kívül nem sok madárka képes. A pilóta konkrétan megállította a levegőben az egész szerkezetet, miközben ezerrel szórta magából az infracsapdákat.

Egy Szuhoj típusú géptől ez a manőver nem meglepő. A kiváló repülési jellemzőkről híres vadászgépek olyat képesek mutatni a levegőben, amire szakértők és pilóták is nem egyszer elismerően bólintottak. Az agilitásukról híres gépekről már 1989-ben, egy párizsi kiállításon kiderült, hogy egy légiharc során, bizony komolyan kell venni a jelenlétüket. Viktor Georgijevics Pugacsov berepülőpilóta Szu-27 típusú repülőgépével ekkor hajtotta végre nagy nyilvánosság előtt a videóban is látható híres kobra manővert, ami egy nagy állásszöggel végrehajtott dinamikus fékezés.

Az azóta a Pugacsov féle kobra manővernek keresztelt mutatványtól a gép szinte függőlegesen megáll a levegőben, és egy esetleges üldözőből könnyen válhat üldözött.

Ha azt hihetnénk, ez a manőver csak egy légiparádén hasznos, akkor egy 1992-es eset talán meggyőzi a laikusokat az ellenkezőjéről. Egy óceán fölötti kiképzés során összeakadt egymással egy Szu-27 és egy F-15, ahol az amerikai vadászrepülő szinte képtelen volt lerázni szovjet vetélytársát. Fordított helyzetben a Szuhoj típusú gép pillanatok alatt az amerikai vetélytársa mögé került egy harcfordulóval, aki mire felocsúdott, már a mozgékony vadászbombázó célkeresztjében pittyogott.