Brazília tiszta Chicago, tavaly több mint ötezer embert lőttek le a rendőrök

/
/
769 megtekintés

Dél-Amerikában se ér sokat az emberélet, mindenkinek remeg az ujja a ravaszon, csak a hivatásos rendőrök több, mint ötezer emberrel végeztek.

Tavaly 5012 embert öltek meg rendőrök Brazíliában. A jelentés szerint tavaly 19 százalékkal több, rendőrökhöz köthető halálesetet regisztráltak 2016-hoz képest.

Az erőszakcselekmények során megölt rendőrök száma viszont tavaly 385-re, vagyis 15 százalékkal csökkent. A dpa német hírügynökség szerint a brazil biztonsági erők ismertek arról, hogy keményen fellépnek a bűnözők ellen. Nem ritka, hogy civilek is a tűzvonalba kerülnek, amikor a jól felfegyverzett rendőrségi alakulatok kivonulnak a kábítószerbandák ellen a nyomornegyedekbe.

A bűnözés és erőszak az utóbbi időben érezhetően fokozódott a dél-amerikai államban. Az olyan bűnszervezetek, mint a Comando Vermelho és több kisebb banda harcol egymással a kábítószer-kereskedelem ellenőrzéséért, illetve a védelmi pénzek behajtásának “jogáért”. A pénzügyi válságba került Brazília ráadásul a rendőrségi kiadások lefaragására kényszerült, ami az ország több térségében is rontott a biztonsági helyzeten. (MTI)