Durván látványos tornádót videóztak Németországban

/
/
471 megtekintés

Lobberich környékén vették videóra az elsöprő erejű természeti jelenséget, bár mindig Amerika kerül szóba a tornádók kapcsán, Európában is előfordulnak.

Észak-Amerikában alakulnak ki a legerősebb tornádók, de a jelenség Európában sem ismeretlen, most Németországban fordult elő egy, amit videóra is vettek.

violent tornado near Lobberich, Germany

Another video of violent tornado near Lobberich, Germany this afternoon, May 16th, 2018! WOW! Video by Björn Wobedo

Közzétette: Severe Weather Europe – 2018. május 16.

Noha úgy tűnhet, mostanság egyre több a tornádó, ezt a hitet jelentősen befolyásolja két tényező: az észlelési módszerek javulása, valamint, hogy úgy a világjáróknál, mint az otthonülőknél mindig kéznél a fényképezésre és videofelvétel készítésére alkalmas telefon. Ugyanakkor kétségtelen, régi s mai esetek is példázzák, Európa széltében-hosszában folyvást ki vagyunk téve a féktelen természet szélsőséges erőinek.

Nálunk szerencsére ilyen viharra kicsi az esély. Az európai kontinens belsejében és Magyarországon nem olyanok a földrajzi adottságok, hogy akadálytalanul áramoljanak a légtömegek északról dél felé, vagy akár fordítva, ezt elsősorban a Kárpátoknak, Európában pedig az Alpoknak köszönhetjük. Összességében elmondható, hogy Magyarországon olyan nagy erejű tornádókra, melyek alapjaiban rombolnak le erős szerkezetű épületeket, mint az Egyesült Államokban, nem kell számítanunk.