Megállt a semmi közepén a vonat vezetője, majd hazament, mert lejárt a munkaideje

/
/
8425 megtekintés

Lefékezte a vonatot, fogta a kis batyuját és hátrahagyta a vonatot annak vezetője, mert lejárt a munkaidő.

A Nyíregyházára tartó InterCity, hűen a MÁV elveihez, eleve késéssel indult el reggel a Keleti pályaudvarról valamiféle műszaki hiba okán. A hibát sikerült kijavítani, a vonat elindult úti célja felé, de egy váratlan esemény szakította félbe a nyugodt zötykölődést.

A vonat kalauza ment fülkéről fülkére sűrű bocsánatkérések közepette, és közölte az utasokkal, hogy a pusztában lefékezett vonat állni fog egy darabig, mert a mozdonyvezetőnek lejárt a munkaideje. Nagyjából fél óra múlva találtak valakit Füzesabonyban, aki másfél óra késéssel ugyan, de tovább tudta vezetni a szerelvényt.

Hozzászólásokban persze többen védelmére keltek a Dália IC vezetőjének, aki hanyag eleganciával szedte a sátorfáját, és munkaideje végén elhagyta a süllyedő hajót. A mozdonyvezetők munkaideje ugyanis törvényileg maximalizálva van, ezért ha túlvezetés van, esetleg bármi probléma lép fel, azért őket keményen megrángatják. Ennek tekintetében érthető a lelépése, az már kevésbé, hogy ennek tudatában miért engedték, hogy ő vezesse a mozdonyt, ha tisztában voltak a járat szükséges menetidejével.

Talány, de az esetről cikkező Bors hiába kereste a MÁV illetékeseit ez ügyben, senki nem kívánt nyilatkozni.