Kemény mozinak ígérkezik a thai börtönbe került brit bokszoló megrázó története

/
/
9420 megtekintés

Billy Moore-t a thai börtönben töltött évei ihlették, amikor megírta a könyvét a túlélésről, ezt láthatjuk hamarosan a mozivásznon.

A film valós eseményeket dolgoz fel arról a liverpooli srácról, aki az életét újrakezdeni érkezett thaiföldre, majd az ország legkeményebb börtönében találta magát dílerkedésért és drog birtoklásért. A 45 éves Billy Moore olyan utcán nevelkedett, ahol mindennapos volt az erőszak, a narkó, amelyekkel már 16 éves korában megismerkedett. Egy évre rá már megízlelte a rácsok mögötti világot, mára pedig már 22 börtönön van túl. Thaiföld legkeményebb börtönét élte túl, megpróbáltatásairól pedig könyvet írt. A film tehát ebből építkezve, hitelesen mutatja be a férfi mindennapjait, amit maga Billy Moore is elismert.

A férfi egyébként még az angol börtönévek után úgy döntött, hogy felhagy a kábítószerrel, majd thaiföldre költözve új életet kezdett. Tolmácsolt, angol tanított, Sylvester Stallone kaszkadőre volt a Rambó 4-ben, de múltja miatt újra elcsábult a tiltott bunyók és drogok világának. Pechére lekapcsolták és Thaiföld legkeményebb börtönében találta magát, ahol igazi kemény legények várták, akik számára a külföldiek vannak a ranglétra legalján. A Klong Prem körülményei egy hétköznapi ember számára felfoghatatlanok, de a cellánként 70 ember, és a reggelente vérben úszó halottak látványa talán segít elképzelni a kegyetlen körülményeket.

A börtönben egymást érték a késelések, vérbosszúk, halálos kimenetelű verekedések, nem meglepő tehát, hogy ott az életnek semmilyen értéke nem volt. Billy egyetlen esélye a túlélésre a kitartása és a múltbéli boksztudása volt, amit a börtönben muay thai-ra váltott. Edzett, bunyózott és meccseket nyert, amivel szép lassan olyan harcosok tiszteletét is kivívta, akivel nem feltétlenül futnánk össze egy verőfényes sikátorban (sem).

Szabadulása után könyvet írt a börtönévekről Prayer Before Dawn címmel (Ima napfelkelte előtt), amiből most film készült. Billy Moore csak egy darabig élvezhette a szabadságát, hiszen 2016-ban daganatos betegséggel diagnosztizálták, ami újra a drogok világába lökte a sokat megélt férfit, így talán a premiert is rabtársaival élvezheti végig.