Felmérések szerint a műanyagok miatt egyre kisebb lesz a férfiak kolbásza

/
/
2716 megtekintés

Egy felmérés szerint a műanyagokban lévő anyagok miatt lesz egyre kisebb az átlagos kolbi méret.

De nem csak csökken a virsli mérete, hanem olyan betegségeket is előidéznek a műanyagok és az azokban található vegyületek, aminek hallatán az egészséges férfiember felszisszen.

A tényekhez állatkísérletek adatait és épkézláb orvosi adatokat használtak fel. A számok azt mutatják, hogy az ezredeshez köthető születési rendellenességek aránya Ausztráliában például a kétszeresére nőtt. Egyre gyakoribb az úgynevezett hypospadiasis nevezetű betegség, ami annyit jelent, hogy a húgycső nem a makkon található, hanem a szerszám valamelyik másik részén. A betegség kezelhető, orvosolható, azonban nem feltétlenül járnak komplikációk nélkül.

Egyetemi kutatók szerint bizonyos műanyagok olyan anyagokat, vegyületeket tartalmaznak, amelyek lényegesen beleszólnak a hormonális háztartásért felelős mirigyek és szervek működésébe. Ez lehet a férfiak reprodukciós problémáinak a gyökere, amit állatkísérletekkel is alátámasztottak. Azok az élőlények, amelyek gyakrabban érintkeztek műanyaggal, nagyobb eséllyel szenvedtek a már említett hypospadiasisban.

Persze nem mindenki ért a kísérletek eredményével egyet, ők inkább a genetikai tényezőkben keresik a megoldást. Mivel nap mint nap kapcsolatban vagyunk a mesterséges anyagokkal, nagy valószínűséggel igazuk lehet az okosoknak. Pláne azért is, mert az atrazinnal végzett kísérletek során, ami egyébként nagy mennyiségben használt növényvédő szer, sokkal nagyobb számban és súlyosabb megjelenési formákban alakultak ki párzószervi problémák.

Egyelőre további kísérleteket végeznek, hogy megtalálják a pontos választ, bár azt, hogy a rohamos fejlődés, az egyre nagyobb arányban terjedős mesterséges anyagok károsak, azt kísérlet nélkül is tudtuk. Szóval olyan sok újat talán nem mondtak, és ezért ittuk eddig is üvegkorsóból a sört.