A hideg is kiráz, ha meghallod az azték halálsípot

/
/
3504 megtekintés

Hatalmas fegyver volt a kegyetlenkedéseiről híres azték harcosok kezében a halál sikolyát megszólaltató síp.

Aki még nem olvasott soha semmit az aztékokról, azok talán a filmekből tájékozódhattak legalább arról, mennyire kegyetlen nép hírében álltak. Hatalmukat a katonai alapokra, a kegyetlen Istenek előtt bemutatott emberáldozatokra építették. Aki ebben a birodalomban az aztékok fogságába esett, az örülhetett, ha nyugodtan, álmában szenderedett át a másvilágra, bár ilyenből nem sok volt.

Áldozataikat rendszerint élve nyúzták, égették és darabolták, hogy a végén egy áldozati templom tetején levágják szerencsétlen fejét és még melegen elfogyasszák a szívét. Az ilyenkor alkalmazott hangos őrjöngés és imák mellett egy különös eszközt is használtak, a 19 éve régészek által megtalált halálsípot.

A Mexikóvárosban kiásott halálsíp rendeltetéséről megosztoznak a vélemények. Egyesek szerint a síp a szél felkeltésére szolgál, mások szerint temetkezésnél vagy az áldozathozatali szertartásnál alkalmazták, míg újabb források szerint az azték hadsereg fújta meg ezeket csata előtt.

A hideg kirázza az embert a hangjától, és akkor el lehet képzelni mit érezhetett az ellenség, amikor több száz azték harcos fújta egyszerre a halálsípot.