Megtalálták a csodaszert, amelytől visszanő a fog

/
/
17841 megtekintés

Egy londoni székhelyű kutatócsoport véletlenül rátalált a fogvisszanövesztő gyógyszerre.

A King’s College kutatói a napokban tették közzé tanulmányukat, amelyben arról számolnak be, hogy bár az Alzheimer gyógyításának lehetséges módjait kutatták, az egyik erre specializálódott kísérleti gyógyszerről kiderült, hogy rendkívül hatékony a fogak regenerálásában.

Ez azt jelenti, hogy képes meggyógyítani erősen sérült, lyukas fogakat. Bár alkalmazására még várni kell a további klinikai tesztek miatt, jók az esélyek rá, hogy létrejöjjön az első foggyógyító gyógyszer.

A kutatók felfedezték, hogy az Alzheimer gyógyítására használt Tideglusib kísérleti gyógyszernek van egy egészen furcsa mellékhatása: arra “ösztönzi” a fog keményszöveteinek egyikét, a zománc és a fogbél között található dentint, hogy nőjön.

A gyógyszer azzal harcol a kór okozta demencia ellen, hogy megakadályozza a sejtmutálódást úgy, hogy erősíti az idegsejtekben található tau proteint, amely röviden az idegsejtek “minőségéért” felel. A protein, igaz, más formában, de testünk más részeiben is megtalálható, például a fogakban.

Viszont a tau fogakban található változata akadályozza a dentint alkotó sejtek sokszorozódását, imigyen annak növekedését. A dentin ugyan nő, de a protein miatt nem eleget ahhoz, hogy elkerüljük a fogorvost, ezért a romlott fog romlott is maradt, egészen idáig. Ugyanis a Tideglusib a fogak tau proteinjét megakadályozza a dentinnövekedés gátlásában, azaz a lyukas fog a gyógyszer segítségével elkezdheti gyógyítani önmagát.

A kutatók lyukas foggal rendelkező alanyokon tesztelték a gyógyszert. A sérült fogak rövid időn belül mindenféle fogorvosi beavatkozás nélkül maradéktalanul begyógyultak.