Oboázás közben megsüketülnek a csajok, amire itt a tudományos magyarázat

/
/
2261 megtekintés

A fura problémát egy rádiós műsorvezető magyarázta meg, aki még sosem hallott a nyalókázás közbeni jelenségról.

A 70 éves tudós, Dr Karl Kruszelnicki háta mögött rengeteg tapasztalat van, de még őt is meglepte egy betelefonáló nő, aki a férfi műsorában kapott szót pár perc erejéig. Az ausztráliai Triple J. rádióban olyan jelenségről számolt be a nő, ami több sorstársánál is előfordul, és most magyarázatot is kaptunk rá.

Az idős férfit egy fiatal nő hívta fel, aki egy hálószoba titkot osztott meg a hallgatósággal. A leányzó arra volt kíváncsi, hogy mennyire normális az, hogy oboázás közben átmenetileg megsüketül. Az egyébként humorosan és érthetően válaszoló műsorvezető szava ezúttal teljesen elakadt a lány sztoriját hallva, de lényegi válasszal nem tudott szolgálni számára.

A nő egyébként bővebben kifejtette a fura jelenséget, ami annyiból áll, hogy amikor a fickója kolbásza a torka hátsó részéhez ér, a lány hallása ideiglenesen megszűnik. A műsorvezető sosem hallott még erről a problémáról, ezért alaposan utánajárt a dolgoknak. Mint kiderült, több nőismerősének is volt már hasonlóval dolga, amire sikerült is megtalálnia a tudományos magyarázatot:

Amikor a dákó a torok hátsó részéhez ér, nekinyomódik a fülkürtnek és teljesen elzárja azt. A levegő összenyomódik a dobhártyán belül, a dobhártya megfeszül, nehezen mozdul, ezért ha hanghullámok érik, akkor nehezen ad át bármit is a fül belső részeinek. Mondhatni alig, vagy szinte semennyire nem veszi fel a rezgéseket, emiatt érezheti úgy valaki, hogy ideiglenesen megsüketült.