Senki nem találja a fotóst, aki sokkoló képeivel leplezi le a kínai valóságot

/
/
3516 megtekintés

A fotós nem úgy cselekedett, ahogy azt a kínai rendszer elvárta, ezért szőrén-szálán eltüntették a rohadó valóságról leplet lerántó férfit.

A kínaiak már négy éve tesztüzemben működtetik azt a kamerás kreditprogramot, ami alapján a kormány osztályozni fogja a lakosait, hogy ki mennyire jó állampolgára az országnak. A 2020-ban már élesben működő rendszer a nap minden pillanatában lesi majd a lakosokat, és azok viselkedéséből, tetteikből állapítják meg majd odafent, hogy a digitális diktatúrához mennyi jót és mennyi rosszat képes hozzáadni az illető.

Ha valaki egy üveg alkoholért tér be egy közértbe, azt kíméletlenül lepontozzák a függőségre utaló magatartása miatt, míg egy bébitápszerért már elismerő kreditek járnak. A kapott pontszámok alapján eldől majd, hogy a kínai társadalom melyik szegmensében kap majd helyet az adott illető, és jajj annak, akit a 200 millió kiépített kamera valamelyike rendszer elleni magatartáson kap.

Ezek tudatában nem meglepő, ha valaki nyomtalanul eltűnik, vagy olyan baleset ér, amit senki nem ért. A nagy testvér figyelő szemei ellenére is bőven vannak olyanok, akik szembe szélben pisálnak és akkor is ragaszkodnak az igazukhoz, ha ezzel befolyásos vezetőknél húzzák ki a gyufát.

Lu Guang egy kínai fotóriporter, aki már évek óta azon munkálkodik, hogy Kínának azt az oldalát is megmutassa, amivel nem feltétlenül büszkélkedik a kormány. A csillogó felszín ugyanis rothadó belsőt takar, a színfalak mögött mérhetetlen környezetszennyezés, növekvő HIV-fertőzések, nyomorgó, éhező embereket találunk.

A férfi még október 23-án utazott el egy fotós eseményre Ürümcsibe, ahonnan szándékában állt tovább repülni egy jótékonysági eseményre, de az ezzel egybekötött baráti találkozójával együtt mindkettő meghiúsult. A férfit ezután senki nem tudta elérni, sem a feleségét nem hívta, sem a barátait. Miután hosszabb ideig senki nem kapott róla hírt, a feleség akcióba lendült és nyomozni kezdett. Annyit sikerült kideríteni, hogy a férfit még Ürümcsiben letartóztatta a nemzetbiztonság, amit később a hatóságok is hivatalosan megerősítettek.

Lu Guang

A férfi egyébként nem csak a képeivel hergelte fel a kínai kommunista párt felső tisztségviselőit, hanem nyilatkozataival is. Egyszer azt merészelte mondani, hogy Kínában sosem lehet tudni, mikor kerülsz bajba, hiszen nincsenek írott szabályok. A Nagy Testvér folyamatosan figyel, és ha valamit nem úgy csinálsz, akkor lecsap rád. Az ilyen, és ehhez hasonló megnyilvánulások és az alábbi képek megjelentetése után nem csoda hát, hogy a mai napig keresik az eltűnt fotóst.

Íme néhány sokkoló kép a valóságról:

A mai napig használt szénerőművek ontják magukból a füstöt. Az elhalálozások majdnem 40 százalékáért a szmog a felelős, ami néha a megengedettnél akár több, mint hússzoros koncentrációt ér el.
2010 nyarán két olajvezeték robbant fel a Sárga-tenger egyik öblében, aminek szennyezését eddig 8150 alkalommal próbálták megtisztítani az oda kiküldött hajókkal.
Súlyosan beteg unokája gyógyulásárt fohászkodik az égiekhez egy nagymama
Aggasztó méreteket ölt az alultápláltság
Átláthatatlan porfelhőben dolgozó munkások
Kína egyik vegyi üzemének szennyvize hol máshol landolna, mint a tengerben
A paotoui ásványfeldolgozóból is a tengerbe ömlik a fel nem használt salakanyag
Nem csak munka közben, de a hétköznapokban is maszkban járnak az emberek a légszennyezettség miatt
Kimerített szénbányák a helyi pásztorok legelőjén
Nem csak a mélyszegénység okoz problémát, hanem a környezetszennyezéshez köthető megbetegedések is
A betegek ápolására a családtagok minden értéktárgyaikat eladják, hogy abból tudják fedezni a kezelési költségeket
Egy fiatal lány melegíti hidegben a kezét, akinek édesapja HIV-fertőzött, így idős szülei mellett öt kistestvérétől is ő gondoskodik.