Feladta a leckét az elsősöknek szánt feladat, amihez végre valaki talált megoldást

/
/
977 megtekintés

Amikor már sokan feladták az elsős tankönyv megoldhatatlannak hitt feladatát, valaki előrukkolt egy lehetséges szabállyal, amire csak a tankönyv írói tudnának rábólintani, hogy elfogadható vagy sem. Két éve egy szülő posztolta Facebook oldalára azt a fejtörőt, amit nem hogy az első gyereke, de tucatnyi szülő és barát sem tudott megoldani. Az internet hamar felkapta anyuka […]

Amikor már sokan feladták az elsős tankönyv megoldhatatlannak hitt feladatát, valaki előrukkolt egy lehetséges szabállyal, amire csak a tankönyv írói tudnának rábólintani, hogy elfogadható vagy sem.

Két éve egy szülő posztolta Facebook oldalára azt a fejtörőt, amit nem hogy az első gyereke, de tucatnyi szülő és barát sem tudott megoldani. Az internet hamar felkapta anyuka posztját, ami csak arra volt jó, hogy temérdek ember gondolja magát hülyének és kapjon idegbajt a folyamatos görcsölések közepette.

Szerencsénkre Kálmán Lászlónak úgy tűnik sikerült szabályt találnia a fejtörőre, amit meg is osztott mindenkivel a Nyelv és Tudomány oldalán. Ugyan a történet már aktualitását veszítette, de minden bizonnyal nem ez az egyetlen érdekesség a mai gyerekek tankönyveiben.

A megoldás:

„A cél az, hogy ne legyen olyan sor, hogy egy bizonyos mássalhangzót minden név tartalmaz. Mivel a második sorban már mindegyik név tartalmaz „r” mássalhangzót, ez kizárja onnan Rudit és Rolandot, tehát oda csak Jusztin kerülhet. A harmadik sorban mindegyik névben van már „l” mássalhangzó, tehát a fennmaradó Rudi és Roland közül oda csak Rudi kerülhet. Így marad az első sorba Roland, ami szintén nem okoz problémát.”