Elképesztő fotók a világ nomád törzseiről, akiket hamarosan felemészt a civilizáció

/
/
2142 megtekintés

Egy brit fotós kihalófélben levő törzseket keresett fel, hogy kultúrájukat megmutathassa a világnak

Jimmy Nelson brit fotós karrierje valamikor 17 évesen kezdődött, amikor egy gyógyszeres kezelésnek köszönhetően rövid idő alatt hullott ki a haja. Talán ezzel még nem is lenne gond, de abban a Nagy-Britanniában, ahol a nyolcvanas években minden haj nélküli férfira rányomták a skinhead jelzőt, már nem biztos, hogy szerencsés.

Amikor kilépett az utcára, azonnal valami jelzővel illették, a férfinak pedig hamar meg kellett barátkoznia önmagával, empatikusnak lenni azokkal, akik valamilyen módon eltérnek az átlagostól. Három évvel később egyedül indult neki a nagyvilágnak, bejárta Tibetet, elkattintott pár fotót, amelyeknek mindenki a csodájára járt. Nem volt kérdéses, hogy ettől kezdve mit szeretne kezdeni a hátralevő életével.

A férfit ki sem lehetett robbantani a fényképezőgépe mögül, bejárta a világot, és azon túl, hogy háborús konfliktusokban és reklámipari felkérésekben fotózgatott, igyekezett saját álmait is megvalósítani. A Földünk olyan civilizálatlan, de inkább törzsi kultúráit igyekezett felkeresni és megörökíteni, akik a modernizációtól távol, a környezettel harmóniában élve élik mindennapjaikat. A “Mielőtt még végleg eltűnnek” projektjével bejárta a fél világot, és harminc ősi, kihalófélben lévő, már nem túl népes törzset fotózott.

Jimmy elképzelése mindig is az volt, hogy a már elveszített emberségünket akkor sikerülne megtalálnunk, ha visszanyúlnánk a gyökereinkhez. A teljesen különböző természeti közegben fotózott kultúrákban ez a tulajdonság még megtalálható, ahogyan az emberek és környezetük között fellelhető harmonikus egyensúly is. Másrészt igyekszik felhívni a figyelmet a népek különbözőségére, sokszínűségére, szépségére, amivel talán tudatosíthatja azt is az emberekben, milyen ritkaság az egyéniségük.

2018-ban második nagy projektjét adta ki “Tisztelgés az emberiség előtt” címmel. Öt kontinensen 34 bennszülött kultúráját kereste fel, meglátogatva néhányat azok közül is, akiknél már korábban is járt.  Míg az első könyve fotóinak gyűjteménye volt, ezúttal a fényképész úgy döntött, hogy utazási naplóit, térképeket, helyi adatokat és személyes interjúkat is hozzáadva, a történet fókuszát a fényképekről magára az utazásra irányítja.

A törzsek felkeresésekor fontos volt a feltűnő kinézet, az esztétikum, és mint állítja, egyikük sem fog fennmaradni jelen életvitelükben. Nem csak az internetre lehet rálelni két nap járásra, de a megközelíthetőségük is évről évre leegyszerűsödik.