Tucatnyi kanos varangy próbált megbecsteleníteni egy óriási pitont

/
/
1632 megtekintés

A buja varangyok meghágnak mindent, ami csak az útjukba kerül.

Hatalmas esőzéssel búcsúzott az óév Ausztrália egyes részein, így amikor Paul Mock éjszaka ellenőrző körútjára indult, különös látvány fogadta. Paul Mock egy víztározó gátját vizslatta meg közelről, amikor több tucat óriásvarangyra lelt egy óriáspiton hátán.

A varangyok nem a víz elől menekültek a piton hátán, hanem párzási időszakukban próbálták szegény kígyón levezetni a feszkót. Nem éppen tévedés áldozatai lettek, ugyanis ez a fajta varangy rámászik mindenre és mindenkire, ami és aki csak az útjába esik. Az egyik biológus szerint a mérhetetlen kanosságukat mi sem bizonyítja jobban, mint az az eset, amikor a felajzott varangyok egy vízben rohadó mangóval próbáltak közelebbi kapcsolatba kerülni.

Szerencsétlen pitont persze röhögjük, de a látvány nem éppen olyan ártatlan, mint hisszük. A félelmetes ragadozó hírében élő állat ugyanis csak akkor tud szabadulni a varangyoktól, ha azokat a szájával távolítja el, de ez esetben belehal a varangyok mirigye által termelt méregbe. Vagy elmenekül, esetleg vár a békák belátására, miszerint tévedtek.

Az óriás aga varangyot még 1935-ben telepítették be Ausztráliába, hogy az ültetvényeket pusztító nádbogár ellen védekezzenek, de a dolog nem úgy sült el, mint várták. A varangyok brutálisan elszaporodtak, több varánusz és kígyó fajt is megtizedelt, de a kutatók most azt tapasztalták, hogy a Johnson-krokodilok látszáma is csökken. Egyre több a krokodil tetem, hiszen az óriáshüllők nem nagyon válogatnak, ha táplálékról van szó.